Sastanak u Sarajevu

Čović-Lavrov: Svi narodi u BiH moraju biti ravnopravni

'' Osobito važnom je istaknuta činjenica kako tri konstitutivna naroda moraju biti apsolutno ravnopravna te da se prava konstitutivnih naroda ne smiju nijekati'', priopćeno je iz Čovićeva ureda.
Vijesti / Politika | 15. 12. 2020. u 07:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Čović i Lavrov

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović održao je u Sarajevu sastanak s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim.

Na sastanku je razgovarano o aktualnoj političkoj situaciji u BiH te EU i NATO putu Bosne i Hercegovine, kao i 25. obljetnici Daytonskog mirovnog sporazuma. Također su govorili o ekonomskoj suradnji i bilateralnim odnosima te stanju vezano za epidemiju koronavirusa.

Kako je priopćeno iz Čovićevog ureda, on je upoznao ministra s političkim prilikama, gdje je naglasio izmjene Izbornog zakona BiH kao imperativ i garant ravnopravne budućnosti te kazao kako politički dijalog ne može funkcionirati bez legitimnih predstavnika i konsenzusa.

Istaknuo je i kako su hrvatski narod i njegovi legitimni predstavnici u potpunosti opredijeljeni za budućnost BiH u Europskoj uniji i NATO-u. Kazao je kako rad na izgradnji europske BiH nema alternativu i da legitimni predstavnici Hrvata predvode politiku europskih i euroatlantskih integracija.

''U svjetlu 25. godišnjice Daytonskog sporazuma, dužnosnici su naglasili obostranu predanost očuvanju mira i stabilnosti u BiH. Istaknuta je važnost zaštite ustavnopravnog poretka, čime će se doprinijeti dugoročnoj stabilizaciji unutarnjih prilika i osiguravanju socio-ekonomskih i integracijskih pomaka. Osobito važnom je istaknuta činjenica kako tri konstitutivna naroda moraju biti apsolutno ravnopravna te da se prava konstitutivnih naroda ne smiju nijekati'', priopćeno je.

U razgovoru o bilateralnim odnosima, ponovno je naglašena predanost Ruske Federacije, članice Vijeća za provedbu mira, unutarnjoj stabilizaciji BiH i dugoročnom razvoju BiH kao suvremenog europskog društva.

Na koncu, dužnosnici su komentirali i stanje koronavirusa u BiH. Tom je prilikom Čović naglasio zadovoljstvo međunarodnom solidarnošću kao i zahvalnost za pomoć koju je Ruska Federacija ukazala BiH za što skorije nadvladavanje koronavirusa.

Sastanku su uz Čovića i Lavrova nazočili i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić i ruski veleposlanik u BiH Petr Ivantsov.

Kopirati
Drag cursor here to close