Žele očuvati Dayton

Lavrov stigao u BiH: Zatvoriti OHR i mijenjati izborni zakon

Lavrov je novinarima kazao da je RS dobar i blizak partner Rusije koja ujedno želi stabilnost BiH a da unutarnji dijalog kojim bi ta zemlja riješila svoje probleme nema alternativu.
Vijesti / Politika | 14. 12. 2020. u 19:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je potvrdio kako se njegova zemlja protivi izmjenama Daytonskog sporazuma te bilo kakvom angažiranju međunarodne zajednice u BiH kao i približavanju te države NATO-u.

Lavrov je u večernjim satima doputovao u dvodnevni službeni posjet Bosni i Hercegovini, a odmah po dolasku u Istočnom Sarajevu sastao se s predsjedateljem Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom koji je tamo doveo i dužnosnike iz tijela vlasti Republike Srpske.

Nakon tog susreta Lavrov je novinarima kazao da je RS dobar i blizak partner Rusije koja ujedno želi stabilnost BiH a da unutarnji dijalog kojim bi ta zemlja riješila svoje probleme nema alternativu.

"Zajednički nam je stav kako je Dayton temelj funkcioniranja BiH te kako treba poštovati ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta", kazao je Lavrov dodajući kako Rusija poziva sve da poštuju te temeljne značajke Daytona a da se svi problemi rješavaju unutarnjim političkim dijalogom i nemiješanjem u unutarnje stvari BiH.

Založio se za zatvaranje OHR-a kao "ankronizma koji diskreditira Zapad" ustvrdivši kako BiH ne treba međunarodni protektorat.

"Svaki pokušaj rušenja Daytona može imati vrlo ozbiljne posljedice", ustvrdio je Lavrov dodajući kako je bilo vrlo teško izgraditi krhku ravnotežu na kojoj se temelji Daytonski sporazum.

Na novinarsko pitanje kako vidi sadašnju poziciju Hrvata u BiH odgovorio je kako hrvatski narod mora imati prava zajamčena Daytonskim sporazumom te kako se to odnosi i na osobe koje će taj narod predstavljati u Predsjedništvu BiH. Izmjene izbornog zakona BiH, dodao je, također trebaju biti stvar unutarnjeg dogovora.

Lavrov je posjet BiH iskoristio i kako bi poslao poruku da Moskva podupire stajalište RS o "vojnoj neutralnosti", a NATO je optužio da svojim angažiranjem potkopava međunarodnu stabilnost.

Dodik koji je Lavrova počastio titulom "najdražeg gosta" istaknuo je kako je važno to što je šef ruske diplomacije došao na datum kada je u Parizu 1995. godine potpisan Daytonski sporazum dodajući kako je Srbima uvijek bila važna potpora Rusije.

Dodik je ovu prigodu iskoristio kako bi osudio angažiranje međunarodne zajednice na reformama u BiH te visokog predstavnika nazivajući njihovo djelovanje "podvalom i prevarom". Kazao je i kako je Lavrova izvijestio da će RS odbiti integraciju BiH u NATO a opet je neizravno najavio nastavak provedbe svog starog separatističkog projekta.

"Pošto jedan dio BiH želi ukinuti RS, mi u takvoj BiH nećemo ostati", zaprijetio je ponovo Dodik dodatno provocirajući porukom kako je "danas Lavrov u posjetu RS,a sutra će biti u posjetu BiH".

Nakon sastanka s Dodikom šef ruske diplomacije otišao je u Sarajevo gdje će prenoćiti nakon susreta s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem.

Lavrov će u utorak imati zajednički sastanak sa svom trojicom članova Predsjedništva BiH, a nakon toga i s ministricom vanjskih poslova Biserom Turković. 

Mediji pod Dodikovom kontrolom objavili su i na izgled običnu protokolarnu no po svemu sudeći problematičnu informaciju kako je on Lavrovu u Istočnom Sarajevu uručio poklon odnosno ikonu staru 300 godina za koju su naveli kako je "pronađena u Lugansku".

Uz fotografiju ikone stoji i pečat u vosku na kojemu je oznaka Ukrajine iz razdoblja kada je ta sada samostalna država bila u sastavu SSSR-a. Lugansk je dio Ukrajine koji je pod kontrolom proruskih separatista a nema pojašnjenja kako je Dodik došao do umjetnine koja je tamo "pronađena".

Kopirati
Drag cursor here to close