Razgovor o Izbornom zakonu

Čović optimističan nakon sastanka s Cormack i Wigemarkom

Dragan Čović je iskazao jasnu opredijeljenost i optimizam u pogledu nastavka razgovora o provedbi odluke Ustavnog suda BiH
Vijesti / Politika | 06. 06. 2018. u 21:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović danas je primio i razgovrao s veleposlanicom Sjedinjenih Američkih Država Maureenom Cormack i šefom Delegacije EU u BiH Larsom Gunnarom Wigemarkom o političkoj situaciji u BiH te aktualnim razgovorima u vezi s izmjenama Izbornog zakona u cilju provedbe odluke Ustavnog suda BiH u 'slučaju Ljubić'.

Sugovornici su razmijenili mišljenja o statusu aktuelnih pregovora koji imaju za cilj provedbu odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju.

Suglasili su se da je neophodno promptno iznaći rješenje kojim će se prevazići postojeći pravni vakuum uzrokovan brisanjem spornih članaka Izbornog zakona BiH.

Čović je još jednom podcrtao najvažnije dijelove odluke koji nalažu neophodne garancije realne predstavljenosti sva tri konstitutivna naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, kako bi se zaštitila temeljna demokratska načela i integritet svakog od tri državotvorna naroda BiH.

Ustavni sud je u tom smislu jasno naznačio da je Dom naroda u funkciji predstavljanja konstitutivnih naroda, čemu je preduvjet njihova ravnopravna zastupljenost i suodlučivanje u zakonodavnim procesima, u skladu s Ustavom i načelom konstitutivnosti.

Na istovjetan način odredba o legitimnom predstavljanju na svim administrativno-političkim nivoima jasno implicira da je to načelo neophodno ispoštovati i u pogledu izbora tročlanog Predsjedništva BiH, koje predstavlja institucionalni izraz ustavnog višenacionalnog karaktera BiH.

Na kraju sastanka Čović je iskazao jasnu opredijeljenost i optimizam u pogledu nastavka razgovora o provedbi odluke Ustavnog suda BiH, te implementaciji predstojećih izbora na način da svaki narod autonomno može izabrati svoje predstavnike u tijelima kolektivnog predstavljanja, a to su u prvom redu Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i Predsjedništvo BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close