#MazelTov

Čović čestitao Netanjahuu: Radujem se jačanju prijateljstava i odnosa

Na svom Twitteru, Čović je rekao kako očekuje da dolazak Netanyahua na vlast ojača odnose između Izraela i Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Politika | 04. 11. 2022. u 09:54 Bljesak.info | R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović osvrnuo se na rezultate izbora u Izraelu te je čestitao pobjedu Benjaminu Netanyahuu koji će najvjerojatnije ponovno biti premijer države.

Na svom Twitteru, Čović je rekao kako očekuje da dolazak Netanyahua na vlast ojača odnose između Izraela i Bosne i Hercegovine.

"Čestitam Benjaminu Netanyahuu na izuzetnoj pobjedi. Radujem se jačanju prijateljstva između naše dvije nacije i promociji bilateralnih odnosa između Izraela i Bosne i Hercegovine", rekao je Čović.

Podsjetimo, Čović se u lipnju 2022. godine sastao u Izraelu s Netanyahuom gdje su razgovarali o bilateralnim odnosima država, situaciji u BiH te gospodarskim ulaganjima.

Tada je potvrdio da će u svojstvu predsjedavajućeg Doma naroda raditi na donošenju neobavezujuće radne definicije antisemitizma u Bosni i Hercegovini. Izjavio je kako se svjetski čelnici moraju okupiti i zavjetovati se da više nikada neće dopustiti da se užasi holokausta, kao jedne od najmračnijih stranica u povijesti čovječanstva, ponove.

Definicija antisemitizma

Tada je izvijestio Netanyahua o svojim nadolazećim nastojanjima da donese pravno neobvezujuću definiciju antisemitizma, kako bi se Bosna i Hercegovina pridružila drugim zemljama širom svijeta koje rade na suzbijanju zla antisemitizma.

Čović je tijekom posjete u intervjuima kazao kako je nacionalna podjela u BiH dovela do lomova vanjske politike, posebice u odnosu na Izrael. BiH je odmah priznala Palestinu kao državu i uspostavila veze s Izraelom 1992. godine, otvorivši veleposlanstvo u Tel Avivu 1997. godine.

Prije dvije godine bosanski dužnosnici su se izjasnili protiv izraelskih akcija tijekom rata u Gazi. Čović je objasnio da je vanjska politika njegove zemlje podijeljena o temi Izraela. Mnogi Bosanci se osjećaju povezanima s Palestincima, rekao je Čović tada i dodao da bi bilo "teško donijeti odluku o preseljenju veleposlanstva u Jeruzalem". Međutim, rekao je, podržao bi otvaranje gospodarskog ureda u Jeruzalemu.

U kolovzu je nastupila i diplomatska kriza, kada je u medijima objavljena izjava neimenovanog HNS-ova dužnosnika, kako će biti upućena inicijativa da Bosna i Hercegovina prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela.

Spomenuta inicijativa najavljena je nakon što je izraelsko veleposlanstvo za BiH sa sjedištem u Tirani u službenom dokumentu podržalo hrvatski prijedlog izmjena Izbornog zakona.

Diplomatska kriza

"To je minimum koji možemo učiniti kako bismo zahvalili našim prijateljima u Izraelu za izravnu potporu koju su dali nastojanjima demokratskih snaga u BiH da svaki narod ili zajednica bez obzira na svoju brojnost ima pravo samostalno odlučiti tko će biti njihovi legitimni predstavnici", izjavio je sugovornik HNS-a, uz zaključak: "To je naša moralna obveza. Pretpostavljam da bi srpska politika trebala podržati ovaj naš prijedlog".

Od ovih izjava se tada ogradila Republika Hrvatska navodeći da nema ništa s neslužbenom inicijativom Hrvatskog narodnog sabora (HNS BiH) iz Mostara za premještanje veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Jeruzalem.

Hrvatska je članica Europske unije, a stajalište EU je da neće priznati Jeruzalem kao glavni grad Izraela ako se oko toga ne dogovore Izraelci i Palestinci. Ukratko, čini se da je ovo neka privatna igra Dragana Čovića, s kojom mi nemamo ništa, komentirao je tada ua Jutarnji list visoki diplomatski izvor.

Kopirati
Drag cursor here to close