''Žele isključiti Hrvate''

Čović: Bošnjaci žele potpunu kontrolu nad FBiH

Bošnjacima nije problem ugurati četiri svoja ''Hrvata''.
Vijesti / Politika | 15. 06. 2022. u 11:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dragan Čović, predsjednik HDZ Bosne i Hercegovine u intervju za Večernji list BiH govorio je o nedavno održanom sastanku političkih dužnosnika u Bruxellesu, na kojem nije prisustvovao te o kako tvrdi, namjerama Bošnjaka da preuzmu kontrolu nad Domom naroda Federacije BiH i time, kako objašnjava, cijelim entitetom i isključili Hrvate iz vlasti.

Čović kaže da je u Bruxellesu trebalo rješavati pitanje izmjena Izbornog zakona BiH.

''Poručio sam kako se mene dovelo u poziciju da sam razgovaram s 15 dužnosnika iz drugih dvaju naroda. Hrvata je ukupno 9 zastupnika u oba doma državnog Parlamenta, što je 16 posto od ukupnog broja od 57. Upravo je toliko Hrvata u zemlji. A mi smo dovedeni u poziciju da razgovaramo s devet bošnjačkih stranaka. To je bilo potpuno nelogično, da kažem besmisleno. Da ne spominjem dvojicu bošnjačkih članova Predsjedništva BiH'', naveo je Čović.

Također, Čović ponavlja da je sastav Središnjeg izbornog povjerenstva BiH nelegalan iako je prvostupanjskom odlukom Suda BiH utvrđeno da su članovi ove institucije izabrani u skladu sa zakonom. Sve se to, kako je kazao Čović, događa da Bošnjaci u Domu naroda FBiH nakon Općih izbora u listopadu, imenuju dovoljan broj delegata kako bi imenovali Vladu FBiH i time, kako je rekao, preuzeli cijeli entitet.

''Mi imamo devet zastupnika. Evo, neka nas bude 11, a treba četvero po jednom mandatu, Bošnjacima nije problem ugurati četiri svoja ''Hrvata''. Imamo svakodnevne podatke s terena te čak iz dijela međunarodne zajednice kako se bošnjačke stranke sustavno organiziraju te će učiniti sve kako bi došle do broja šest i posve preuzele FBiH i isključile Hrvate iz vlasti. Sve bi to vodilo u apsolutnu krizu. Mi pak smatramo kako bi bilo važno radi relaksiranja ukupne situacije da bošnjačka strana bude demotivirana to učiniti'', istaknuo je Čović.

Osim toga, Čović kaže da je Turska izuzetno jaka u lobiranju interesa Sarajeva što potvrđuju i cjelokupna događanja u vezi prijema Švedske i Finske u NATO.

Kopirati
Drag cursor here to close