Sastanak u Sarajevu

Cikotić-Varhelyi: EU podržava BiH u rješavanju problema iregularnih migracija

Ugovor se odnosi na intenziviranje dobrovoljnog i nedobrovoljnog povratka, uz financijsku podršku Europske komisije u vrijednosti od pola milijuna eura.
Vijesti / Politika | 28. 11. 2022. u 21:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić sastao se u Sarajevu sa europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem s kojim je razgovarao  o suradnji i nastavku podrške Europske unije Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama.

Varhelyi je nazočio i svečanosti potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva sigurnost Bosne i Hercegovine i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), kojeg su potpisali Selmo Cikotić i šefica misije IOM u BiH Laura Lungarotti.

Ugovor sa IOM-om

Ugovor se odnosi na intenziviranje dobrovoljnog i nedobrovoljnog povratka, uz financijsku podršku Europske komisije u vrijednosti od pola milijuna eura.

Tijekom svečanosti potpisivanja, Varhelyi je istaknuo opredijeljenost EU da podrži BiH u rješavanju porasta iregularnih migracijskih tokova u regiji zapadnog Balkana.

''Sa sve većim pritiskom ilegalnih migracija na zapadnom Balkanu, Europska unija udvostručuje svoje napore na političkom i operativnom nivou da zaustavi ilegalne migracije kroz suzbijanje krijumčarenja, borbu protiv mreža organiziranog kriminala i jačanje zaštite granica. Cilj je da bez odlaganja vratimo one koji nemaju pravo ostanka, jer naša vrata nisu otvorena za ilegalne ulaske'', kazao je Varhelyi.

Novi paket za zaštitu granica

Naveo je da EU osigurava novi paket za zaštitu granica, kao kritičnu oblast sa povećanim angažmanom, u vrijednosti od 40 milijuna eura za zapadni Balkan. Iz tog paketa se za BiH u 2022. godini osigurava 6,4 milijuna eura podrške.

Varhelyi je istaknuo da cijeni posvećenost, vodstvo i angažman ministra Cikotića i njegovog tima. Dodao je da je uloga Ministarstva sigurnosti BIH važna i neophodna u nastavku djelovanja i držanja situacije pod kontrolom te da će EU nastaviti da ispunjava svoj dio politički i financijski.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić kazao je da je Europska unija, od otvaranja migrantske rute preko teritorije naše zemlje, bila ključni partner i da je pružila najveću financijsku podršku institucijama BiH u upravljanju migracijama.

Unaprijeđeni procesi upravljanja migracijama

''Institucije BiH su s druge druge strane, unaprijeđenjem procesa upravljanja migracija dale doprinos suzbijanju ilegalnih migracija i povećanju sigurnosti u cijeloj Europi. Ministarstvo sigurnosti BiH zajedno sa partnerima, posvećeno je jačanju kapaciteta Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima, kako bi mogli adekvatno boriti protiv nezakonitih migracija, a posebno zaštite i kontrole granica BiH te povratka ilegalnih migranata u zemlje porijekla. Uz sve druge mjere koje se poduzimaju na lokalnom i regionalnom nivou, nadamo se da će to zadržati trenutnu povoljnu migrantsku situaciju u BiH'', naglasio je Cikotić.

Readmisija i reintegracija

Šefica misije IOM u BiH Laura Lungarotti nakon potpisivanja sporazuma izjavila je da ta organizacija "još jednom potvrđuje svoju opredjeljenost da podrži BiH u intenziviranju sveobuhvatnog upravljanja povratkom u skladu s novopokrenutom politikom za povratak readmisiju i reintegraciju".

''BiH prednjači među zemljama regije po učinkovitosti u upravljanju povratkom za one osobe koje ne ostvaruju pravo na međunarodnu zaštitu i ne mogu ostvariti zakonit boravak u BiH. IOM je od 2018 godine pomogao dobrovljni povratak više od 1.300 ljudi u zemlje porijekla i kroz ovaj sporazum pojačat ćemo angažman na dijalogu sa zemljama porijekla da pomognu migrantima u njihovoj integraciju po povratku u skladu sa međunarodnim standardima'', kazala je Lungarotti.

Nakon odvojenog razgovora ministra Cikotića i povjernika Varhelyija, u nastavku sastanka nazočili su i direktor Granične policije BiH Zoran Galić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić i direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić.

Kopirati
Drag cursor here to close