Priprema se

Cikotić u Bihaću najavio učinkoviti plan borbe s migrantskom krizom

Županijski i lokalni politički lideri istaknuli su frustraciju zbog brojnih dosadašnjih obećanja, koja se nisu ni pokušala primijeniti na terenu
Vijesti / Politika | 11. 08. 2020. u 16:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić se tijekom današnje posjete Unsko-sanskom kantonu (USK) sastao s županijskim premijerom Mustafom Ružnićem i gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, te obišao neke od prihvatnih kampova u ovom dijelu države.

Najavio je brojne aktivnosti kako bi se plan za upravljanje migrantskom krizom u BiH učinio konkretnijim, učinkovitijim i upotrebljivim.

''Taj plan sadrži sedam prioriteta, 21 mjeru i 116 aktivnosti. Dogovorili smo određene mehanizme neposrednije i konkretnije koordinacije saradnje između lokalnih i županijskih vlasti s nadležnim državnim institucijama za pitanje migracija. Kroz prvu mjeru ćemo nastojati da ojačamo kapacitet i sposobnost rada Granične policije, odnosno poboljšati kontrolu istočne granice. Inzistirat ćemo na boljoj saradnji svih policijskih agencija u državi, nastojat ćemo kroz domaće i međunarodne fondove pojačati financijsku podršku. Preispitat ćemo djelovanje i odgovornost određenih institucija koje su zadužene za kontrolu granica, poslove sa strancima i pitanja azila. Jednostavno, pokušat ćemo podijeliti teret migrantske krize na cijelu BiH i omogućiti građanima USK da se osjećaju sigurnije u svojim domovima'', izjavio je ministar Cikotić nakon sastanaka u Bihaću.

Županijski i lokalni politički lideri istaknuli su frustraciju zbog brojnih dosadašnjih obećanja, koja se nisu ni pokušala primijeniti na terenu. 

''Umorni smo i frustrirani zbog brojnih obećanja i dolazaka, nakon kojih nije apsolutno ništa urađeno. Drago nam je da je prva službena posjeta ministra Cikotića zapravo dolazak u našu županiju, ali tako je i moralo biti, jer je ovdje zapravo jedino i narušena sigurnosna situacija. Želimo da nam neko napokon pomogne i da smaknemo nekoliko tisuća migranata s naših ulica i javnih površina. Uložili smo više od pola milijuna maraka u prihvatni kamp na lokalitetu Lipa upravo iz tog razloga i sada nas neko uvjerava kako na toj lokaciji može biti samo 1.000 ljudi. Potrebni su konkretni potezi države, kako bismo prestali biti žrtve i taoci pojedinih međunarodnih organizacija, koje rješavaju samo svoje parcijalne interese'', rekao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić ponovio je da su razlozi ove posjete detaljno upoznavanje sa situacijom na terenu i razrada učinkovitog plana upravljanja migrantskom krizom, koji bi onda vrlo brzo trebao biti definiran i primijenjen.

 

Trenutno u Unsko-sanskom kantona boravi skoro 8. 000 migranata, a više od polovice tih ljudi je na ulicama, javnim površinama i po napuštenim objektima u Bihaću, Velikoj Kladuši i Cazinu.

Kopirati
Drag cursor here to close