Povratak

Cikotić primio obitelji ratnika iz Sirije

Ministar Cikotić je naglasio da Ministarstvo sigurnosti BiH u ovoj oblasti surađuje s partnerskim zemljama i međunarodnim organizacijama koje su iskazale spremnost da pruže pomoć i podršku institucijama BiH.
Vijesti / Politika | 24. 09. 2020. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ministarstvo sigurnosti BiH u skladu sa svojim nadležnostima čini sve da se što prije osiguraju svi neophodni uslovi za povratak i prihvat bh. državljana iz Sirije, posebno žena i djece'', poručio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, nakon današnjeg sastanka s članovima obitelji bh. državljana koji se nalaze u kampovima Al-Hol i Al-Roj u Siriji.U ova dva kampa se prema operativnim podacima nalazi još oko 100 osoba (žena i djece). Usprkos spremnosti i opredijeljenosti Ministarstva sigurnosti BiH da nastavi sa procesom povratka započetog u decembru prošle godine, zbog pandemije COVID 19, povratak ovih osoba je prolongiran dok se ne steknu povoljni uvjeti.

Ministar Cikotić je naglasio da Ministarstvo sigurnosti BiH u ovoj oblasti surađuje s partnerskim zemljama i međunarodnim organizacijama koje su iskazale spremnost da pruže pomoć i podršku institucijama BiH.

Ministarstvo sigurnosti BiH, kao nositelj aktivnosti, provelo je proces prihvata, zbrinjavanja i resocijalizacije prve grupe bh. državljana – šest žena i 12 djece u prosincu 2019. godine. U toj grupi vraćeno je i sedam muškaraca, koji su kao učesnici na stranim ratištima, predati u nadležnost pravosudnih institucija BiH. 

Sačinjen je i cjelovit pregled stanja i statusa građana BiH u regiji Iraka i Sirije, kao i aktivnosti koje trebaju biti poduzete u cilju sistemskog rješavanja problema povratnika, njihovog prihvaća i reintegracije.

U tu svrhu uspostavljena je Radna grupa za koordiniranje procesa povratka državljana Bosne i Hercegovine iz zona sukoba, u kojoj sudjeluju predstavnici nadležnih ministarstva, pravosudnih i policijskih agencija sa svih razina vlasti kao i socijalne, zdravstvene i obrazovne institucije, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close