Vjerujemo

Selmo kaže da je manje migranata

"Mislimo da aktivnim mjerama možemo dodatno pojačati kontrolu i smanjiti priliv na prostoru BiH", rekao je Cikotić.
Vijesti / Flash | 17. 09. 2020. u 21:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dnevni priliv migranata varira i u posljednja dva tjedna kreće se od 80 do 150, a imali smo jedan dan i 180. No, u svakom slučaju u posljednja dva tri tjedna priliv migranata je neznatno smanjen, negdje za 15 do 20 odsto u odnosu na prethodna dva mjeseca, izjavio je Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine javlja Anadolu Agency (AA).

On je u Banja Luci razgovarao sa Draganom Lukačem, ministrom unutarnjih poslova Republike Srpske, a glavne teme sastanka bile su migrantska kriza i suradnja sa Europolom.

"Mislimo da aktivnim mjerama možemo dodatno pojačati kontrolu i smanjiti priliv na prostoru BiH", rekao je Cikotić.

Pročitajte još

Rekao je da prema podacima od srijede BiH ima evidentirano oko 6.000 migranata u privremenim prihvatnim centrima a cijeni se da se barem još nekoliko stotina nalazi na putevima i raznoraznim lokacijama izvan kontrole.

Nakon sastanka Cikotić je rekao da sa Lukačem ima visoku razinu razumjevanja i suglasnosti, kao i da su se složili oko mnogih pitanja, dok o određenim praktičnim pitanjima postoje stanovite razlike.

Govoreći o kontakt točki za suradnju sa Europolom rekao je da mu je namjera da se sporazum implementira na način da sve policijske agencije budu zastupljene u pravoj, potrebnoj mjeri kako to sporazum i predviđa.

Lukač je ponovio da je stav RS-a i MUP-a ovog entiteta jasan da neće biti kampova i prihvatnih centara na teritoriji RS-a i da se tu ništa nije promjenilo.

"Policija RS-a u ovoj godini zatekla je više od 12.000 migranata na teritoriji RS, evidentirala i omogućila da prođu i nismo dozvolili da naprave krivična djela ili prekršaje", kazao je Lukač.

Izrazio je spremnost da i više od 80 pripadnika MUP-a bude pomoć Graničnoj policiji BiH ali i dodao se u tom slučaju otvara se problem financiranja, jer će netko morati da osgiura dodatna sredstva.

Za suradnju sa Europolom rekao je da već nekoliko godina vrti priča i ne uspjevaju da implementiraju sporazum, ali da nitko ne može da mjenja njegovu suštinu ili primjenjuje na drugi način.

"Tražimo da se sporazum implementira kako je potpisan i ratificiran", kazao je Lukač.

Kopirati
Drag cursor here to close