Tko pije, tko plaća?

Čelik preuzeo Skupštinu u Sarajevu, sve će na Ustavni sud

Viteškić je kazala da će odluke koje danas budu donesene na sjednici Skupštine biti objavljene u Službenim novinama i da će biti validne.
Vijesti / Politika | 28. 12. 2019. u 13:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo koju je danas sazvala dopredsjedavajuća Smiljana Viteškić na inicijativu 18 zastupnika iz Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratske fronte (DF), usvojila je odluku o smjeni predsjedavajućeg Elmedina Konakovića (Narod i Pravda) i imenovala Mirzu Čelika (SDA) na tu poziciju.

Viteškić je kazala da će odluke koje danas budu donesene na sjednici Skupštine biti objavljene u Službenim novinama i da će biti validne.

Sjednici ne prisustvuju zastupnici iz Naroda i pravde, Naše stranke (NS) i Socijaldemokratske partije (SDP), koji tvrde da sjednica nije legalna te da će donesene odluke biti ništavne.

Od članova Vlade, sjednici prisustvuje ministrica obrazovanja, znanosti i mladih KS Zineta Bogunić.

Šef Kluba SDA Mahir Dević ranije je tražio da se tijekom dana održi nova sjednica na kojoj će biti usvojen rebalans proračuna za 2019. i proračun za 2020. godinu.

Dosadašnji predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

''Ovo nije sjednica, nema nikakve pravne akte, službe danas ne opslužuju. Mi ćemo sutra pripremiti dokument, a u ponedjeljak ići prema Ustavnom sudu'', rekao je komentirajući sjednicu nove većine te istakao je da su ''uletjeli u stupicu te da se danas dešava puč u Kantonu Sarajevo''.

''Danas SDA, SBB i DF demonstriraju najgori mogući oblik udara na sistem i derogiraju dokumente na kojima leži pravna država i šalju poruku što hoće da rade'', rekao je Konaković te dodao da će zbog ovoga biti paralizirana uspostava vlasti.

Naglasio je da su novoj većini zakazali sve što su tražili, te da su planirali o svemu raspravljati na redovnoj sjednici 16. siječnja.

''Odluke koje oni sada usvoje su pravno ništavne, to ćemo lako na sudu dokazati. Predsjedavajući ne može obnašati tu funkciju dok ne bude imenovan na regularnoj sjednici'', poručio je Konaković.

Istakao je da bi za 20-ak dana legalno bila formirana nova većina, a da ovako idu do vlasti po svaku cijenu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close