Prijetnje

CCI će tužiti Vladu HNŽ jer stvari skriva od javnosti

Naveli su kako u demokratskim zemljama, navodeći kao primjer Hrvatsku, nikom ne pada na pamet da prikriva elementarne informacije o radu Vlade, nego se sjednice Vlade izravno prenose, a svi materijali i detalji o radu su dostupni javnosti.
Vijesti / Politika | 26. 04. 2018. u 10:31

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako budemo prinuđeni, CCI će, u interesu javnosti, podnijeti tužbu protiv odgovornih, za prikrivanje informacija, no, nadamo se da do toga neće doći'', navedeno je na izvanrednoj press-konferenciji na kojoj su predstavljene činjenice o djelovanju Vlade Hercegovačko–neretvanske županije na onemogućavanju cjelovitog uvida javnosti u njen rad.

CCI tvrdi da Vlada pokušava taj uvid svesti samo na ono što Vlada želi reći javnosti o svom radu te da ovo nije prvi pokušaj ove županijske Vlade da radi bez uvida javnosti ili sa smanjenim uvidom u taj rad.

Sramota zemlje

''Naprosto, čini nam se da je već previše stvari kojom se ova zemlja sramoti pred prijateljima iz međunarodne zajednice. I rado bi smo vidjeli odgovornost vlasti na djelu i njihovo izvršavanje svojih obveza bez vanjskog pritiska'', naveo je CCI u obraćanju medijima.

Naveli su kako u demokratskim zemljama, navodeći kao primjer Hrvatsku, nikom ne pada na pamet da prikriva elementarne informacije o radu Vlade, nego se sjednice Vlade izravno prenose, a svi materijali i detalji o radu su dostupni javnosti.

''U BiH, međutim, postoje i oni koji još uvijek funkcioniraju po totalitarnoj matrici 'tko nije s nama, taj je protiv nas', i koji na objektivne analize i kritiku negativnih pojava unutar vlasti, reagiraju uvredama zabranama, netransparentnošću, cenzurom i pokušajima da se takve organizacije i pojedinci spriječe u svom radu, posvećenom interesima građana. Da nije potencijalno tragičan, čitav slučaj bio bi, naprosto, smiješan. Ali ne treba relativizirati i umanjivati moguće efekte nedemokratskog ponašanja'', rečeno je.

Video: S izvanredne konferencije za medije

Centri civilnih inicijativa ukazuju na dijametralno suprotan odnos zakonodavne i izvršne vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, prema svojim građanima i civilnom društvu.

Sustavna cenzura

''Dok Skupština HNŽ, ovih dana usvojenim programom svog rada za 2018. godinu, odnosno njegovim sadržajem i procedurom u kojoj je usvojen, pokazuje transparentnost, otvorenost i uvažavanje mišljenja civilnog društva, dotle Vlada pokazuje zabrinjavajuću tendenciju potpunog zatvaranja, netransparentnosti i nedemokratičnosti. Skupština je, naime, u svoj program rada uključila čitav niz preporuka CCI-a, shvaćajući da u našim analizama i kritičkim osvrtima na njen rad, ma koliko im oni nisu prijatni, nema ništa zlonamjerno i tendenciozno, nego se radi o pokušaju da se objektivnim sagledavanjem rada vlasti, utječe na poboljšanje njene kvalitete, u interesu građana. Vlada HNŽ, s druge strane, na analizu svog rada od strane CCI-a, i prateće kritičke osvrte, reagira potpuno neprimjereno, u neskladu s ozbiljnošću s kojom bi takva institucija i njeni predstavnici trebali djelovati i u neskladu sa normama karakterističnim za razvijena demokratska društva, prije svega normama EU, kojoj, u ovoj zemlji, navodno konsensualno, težimo'', rečeno je na današnjoj konferenciji.

S jedne strane, kako su predstavnici CCI-ja istaknuli tu su neprimjerene kvalifikacije i uvrede koje se iznose u javnom prostoru. A s druge strane, kažu, tu je mnogo ozbiljniji pokušaj sustavnog cenzure, netransparentnog rada nedemokratskog ponašanja.

Rekordi u telefonskim sjednicama

''Vlada je, naime, 29.1.2018. godine donijela odluku kojom se izvodi iz zapisnika sa sjednica Vlade HNK proglašavaju "materijalom za internu upotrebu", koji će se dostavljati samo članovima Vlade tijelima i organizacijama na koje se određeni dio zapisnika odnosi. Dakle, javnosti se onemogućava cjelovit uvid u rad Vlade, i taj uvid se pokušava svesti samo na ono što Vlada želi da kaže javnosti o svom radu. Što nije prvi pokušaj Vlade HNŽ-a da radi bez uvida javnosti sa smanjenim uvidom u taj rad'', rekli su predstavnici CCI-ja koji je u više navrata ukazivao na činjenicu da Vlada HNŽ mjesecima uskraćuje javnost za detaljne informacije o svom radu, da na telefonskim sjednicama donosi odluke koje su potpuno neprimjerene za takav oblik rada (pri čemu nijedna druga županijska vlada, osim Vlade HNŽ, ne održava telefonske sjednice u tako velikom obujmu.

''U posljednjem izvještaju smo konstatirali da se redovne sjednice Vlade HNŽ, izvanredne i hitne nikako ne najavljuju, proračuni se usvajaju bez organiziranja široke javne rasprave, nema službenih podataka o realizaciji Akcijskog plana za Reformsku agendu, a informacije o primanjima članova Vlade nisu dostupne. Dodajmo i da je u Hercegovačko—neretvanskoj županiji, u prethodnom periodu, od strane vlade ove županije, zabilježeno kršenje i poslovnika i zakona. I umjesto da poradi na ispravljanju uočenih slabosti i poboljšanju svog rada, Vlada je odlučila da probleme na koje CCI ukazuje, u njenom radu, riješi tako što će potpuno prekinuti dotok informacija javnosti, odnosno uspostaviti punu kontrolu nad informacijama o radu Vlade koje izlaze u javnost'', rečeno je na konferenciji.

''CCI je o spornoj odluci Vlade (kojom im se uskraćuje pristup zapisnicima sa sjednica) obaviješten tek nakon što je, shvativši da je dosadašnja praksa dostavljanja zapisnika nakon njihovog usvajanja na Vladi, prekinuta, uputio zahtjev Vladi, za dostavu zapisnika, po Zakonu o slobodi pristupa informacijama. Jer spomenuta odluka nije još uvijek objavljena u Službenim novinama, što je također indikativno, u kontekstu transparentnosti'', rekle su predstavnice CCI—ja koji apelira i na Vladu, ali i na Skupštinu (koja bi trebala da iskoristi svoj utjecaj), da se ova sporna odluka Vlade povuče (odnosno poništi) i da se javnosti omogući puni uvid u rad Vlade HNŽ (dakle i uvid u zapisnike, sve usvojene akte).

Kopirati
Drag cursor here to close