Aner Žuljević

SDP: Vlada HNŽ-a trebala bi dobiti Oskara za netransparentnost

Žuljević je rekao kako je županijska vlada nakon 30. rujna 2017. godine dijelila novac koji je išao "velikim dijelom stranačkim tvrtkama i stranačkim udruženjima".
Vijesti / Politika | 21. 03. 2018. u 14:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar Edin Zagorčić izjavio je danas kako ta stranka daje bezrezervnu podršku zahtjevima liječnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), navodeći kako se u toj stranci nadaju da će razgovori s županijskom vladom, koji su se po njegovom mišljenju trebali dogoditi mnogo prije, uroditi plodom te da će liječnici dobiti nove kolektivne ugovore kojima će popraviti svoje stanje.

 Zagorčić je na konferenciji za novinare mostarskog SDP-a istaknuo kako je važno zaustaviti evidentan odlazak ljudi iz BiH, a pogotovo liječnika, kojih u HNŽ ima oko 700, istaknuvši kako su "bespredmetna ulaganja u bilo kakvu opremu i infrastrukturu ako nema onih koji će da liječe pacijente".

 SDP-ova zastupnica u Skupštini HNŽ Vesna Saradžić osvrnula se na izjave resornog ministra zdravstva Gorana Opsenice u kojima je, kako kaže, naveo da HNŽ ima viška zdravstvenih radnika, a da je s druge strane nedovoljan broj doktora, da ima prevelik broj liječnika koji rade u privatnoj praksi, odnosno onih koji rade 'na crno', i da u toj županiji nema zdravstvenog inspektora koji će sve to rješavati.

 ''Apsurdno je što se ministar zdravstva čudi svemu tome na kraju svog mandata. Prošle su tri i po godine, a ovo resorno ministarstvo nije napravilo inventuru u toj oblasti kako bi se pristupilo rješavanju nagomilanih problema'', kazala je Saradžić.

Dodala je kako s pravom postavlja pitanje čemu služe brojne tematske sjednice i čemu služe tačke dnevnog reda u Skupštini HNŽ koje su posvećene zdravstvu jer iza svih tih sjednica, kaže Saradžić, stoji određeni broj zaključaka, ali "ti zaključci su izgleda mrtvo slovo na papiru i oni nikoga ne obavezuju".

Izrazivši podršku zahtjevima doktora i svih zdravstvenih radnika u HNŽ, SDP-ov zastupnik u Skupštini HNŽ Aner Žuljević kazao je kako su u prethodne dvije godine na svaki mogući način pokušavali da od Vlade HNŽ dobiju informacije u interesu javnosti kada je u pitanju trošenje javnog novca vezano za raznorazne planirane stavke u proračunu.

Nema informacija

''Na kraju mandata ove vlade možemo sigurno potvrditi da se radi o vladi koja bi trebala da dobije Oskara za netransparentnost, i to za životno djelo, jer apsolutno nismo bili u stanju da dobijemo niti jednu informaciju kada su bili u pitanju postupci vezani za prijeme kadeta, za pripravnike, za podjelu stipendija'', kazao je Žuljević.

Po njegovim riječima, ono što posebno zabrinjava je informacija da je Ured za reviziju institucija FBiH bio u posjeti Ministarstvu financija HNŽ i tražio dokumentaciju do 30. rujna 2017. godine na osnovu koje treba da izvrši reviziju budžeta za 2017. godinu.

Žuljević je rekao kako je županijska vlada nakon 30. rujna 2017. godine dijelila novac koji je išao "velikim dijelom stranačkim tvrtkama i stranačkim udruženjima".

''Od Ureda za reviziju institucija u FBiH tražimo da vrlo jasno izađe sa stavom da li je obuhvat revizije proračuna za 2017. godinu isključivo dokumentacija do 30. rujna ili se radi o sveobuhvatnoj dokumentaciji koja podrazumijeva period od 1. siječnja do 31. prosinca 2017. godine'', kazao je.

Dodao je kako već mjesecima SDP ne može dobiti informaciju o transferu prema medijskim kućama.

''Zašto nešto što je išlo medijima treba da ostane sakriveno i na taj način dovede u nezgodnu poziciju i medijske kuće i javnost, a na kraju najvećim dijelom veže špekulaciju za ovu vladu da u stvari sa tim transferima vrši kupovinu naklonosti pojedinih medija'', kazao je Žuljević.

Političko financiranje zdravstva

Po njegovim riječima, Vlada HNŽ bila je svjesna problema u zdravstvu u prvoj polovici prošle godine, no i pored toga je odlučila "ispumpati sredstva iz proračuna raznoraznim transferima".

''Moramo prestati političko financiranje zdravstva i preći na ono što rade sve zemlje u EU, a to je financiranje usluge po pacijentu, jer na kraju mi iz svojih plaća financiramo doprinose za zdravstvo prema Zavodu zdravstvenog osiguranja i očekujemo da od tog novca koji uplaćujemo znamo što nam stoji na raspolaganju u zdravstvu. Paušal ne garantira ništa ni bolnicama ni pacijentu'', zaključio je Žuljević.

Po njegovim riječima, politika je najodgovornija za stanje u kojem se nalazimo, a najveće posljedice trpe pacijenti.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close