Parlamentarci moraju biti odlučniji

Čavara u Dublinu: Strano uplitanje je izazov za demokraciju u BiH

Parlamentarci moraju biti odlučniji u borbi protiv nazadovanja demokracije, smatra Marinko Čavara
Vijesti / Politika | 29. 09. 2023. u 11:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara sudjeluje na Europskoj konferenciji predsjednika parlamenata, koja se održava u Dublinu u organizaciji Parlamentarne skupštine Vijeća Europe i Parlamenta Republike Irske.

Na ovom velikom i značajnom skupu predsjednika parlamenata država članica Vijeća Europe, sudionici razgovaraju o brojnim aktualnim pitanjima iz oblasti unapređenja demokracije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava.

Strano uplitanje je izazov

Predsjedavajući Čavara sudionicima konferencije obratio se u okviru rasprave o temi ''Izazovi za predstavničku demokraciju u nestabilnim vremenima''. Citirajući dio Reykjavičkih principa za demokraciju, usvojenih na 4. Samitu šefova država i vlada Vijeća Europe, u kojima su šefovi europskih država i vlada demokraciju nazvali jedinim sredstvom kojim se osigurava da svako može živjeti u mirnom, prosperitetnom i slobodnom društvu te naglasili da će spriječiti i oduprijeti se demokratskom nazadovanju na europskom kontinentu i ispuniti obaveze prema međunarodnom pravu, predsjedavajući Čavara naglasio je da su sprečavanje nazadovanja predstavničke demokracije i osiguranje participacije svih slojeva društva u funkcioniranju vlasti ključni zadaci koji stoje pred europskim parlamentima.

''Upozoravajući da strano uplitanje, kroz najdirektnije djelovanje visokog predstavnika i drugih stranih diplomata, predstavlja poseban izazov za predstavničku demokraciju u BiH, predsjedavajući Čavara naglasio je da rješenje za ovaj izazov vidi kroz proces euroatlantskih integracija naše zemlje'', navodi se u saopćenju iz PSBiH.

Za slobodne i poštene izbore

Čavara se snažno založio za održavanje slobodnih i poštenih izbora kao temelja predstavničke demokracije te podvukao da vodeći parlamentarci u svim europskim zemljama moraju biti odlučniji u borbi protiv nazadovanja demokracije, posebno u situacijama izvanrednog stanja, kriza, pandemija i oružanih sukoba.

Europsku konferenciju predsjednika parlamenata u Dablinu, uvodnim izlaganjima otvorili su predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Tiny Kox, generalna tajnica VE Marija Pejčinović - Burić, kao i predsjednici oba doma Parlamenta Republike Irske.

Dvodnevna konferencija prilika je da predsjednici parlamenata država članica VE razmijene mišljenja i stavove i o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, kao i o temi jednakosti i raznolikosti u javnom predstavljanju, odnosno učešću mladih, žena, i etničkih i socijalnih grupa kao članova parlamenta.

Tijekom konferencije će biti održana i sjednica generalnih sekretara europskih parlamenata, čiji sudionici će biti i članovi Kolegija Tajništva Parlamentarne skupštine BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close