Veliki korak

Čavara: Imamo priliku usvojiti tri zakona koji će približiti BiH Europskoj uniji

Čavara pritom misli na usvajanje Zakona o slobodi pristupa informacijama, te izmjenama zakona o ombudsmenima, te o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću.
Vijesti / Politika | 24. 07. 2023. u 17:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Marinko Čavara kazao je da zastupnici danas na sjednici imaju priliku usvojiti nekoliko zakona koji će približiti BiH Europskoj uniji.

Čavara pritom misli na usvajanje Zakona o slobodi pristupa informacijama, te izmjenama zakona o ombudsmenima, te o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću.

- Koliko sam osjetio, postoji spremnost da usvojimo ove zakone, bilo je dilema oko nekih amandmana o kojima je bilo određenih dilema da li u potpunosti ispunjavaju evropske standarde. Vjerujem da ćemo danas završiti ova tri zakona, što bi bio veliki korak BiH ka pristupanju Europskoj uniji – rekao je Čavara.

Kada je u pitanju Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće, Čavara napominje da je u pitanju reformski zakon koji ima najmanje dilema kod zastupnika, dok najviše dilema uzrokuje Zakon o pristupu informacijama.

- Rješenje koje je predložilo nadležno ministarstvo i Vijeće ministara primjenjuje osam država, članica Europske unije, tako da ne možete kazati da nije sukladno evropskoj stečevini. Potpuno se uklapa u pravni sistem BiH, a s druge strane, kako je kazao ministar Bunoza, deset od jednaest preporuka u okviru tog zakona u potpunosti je ispoštovano, dok postoji jedna dilema, ali Evropska komisija preporučuje da se i glasa za zakon i bez amandmana jer je veliki napredak u odnosu na ono što sada imamo - rekao je Čavara.

Smatra da je potrebno osigurati bolju stabilnost BiH u rješavanju svih problema, te napominje da je uvjeren da kod svih partnera u vlasti postoji spremnost da se “loptica spusti na pod” i razgovara prvenstveno o interesima građana BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close