Jednakopravnost

Čavara: Glupo se osjećamo

Komentirajući izmjene Izbornog zakona BiH, Čavara je istaknuo kako su one itekako potrebna jer su Hrvati, intervencijama u Washingtonski i Daytonski sporazum, dovedeni u poziciju da ne mogu ostvarivati svoja legitimna prava...
Vijesti / Politika | 22. 01. 2018. u 11:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U Ustavu jasno piše da predsjednik FBiH raspušta oba doma Parlamenta FBiH kada oni ne uspiju donijeti proračun prije početka proračunske godine. Ja ne vidim što se promijenilo u ovome trenutku jer i dalje stoji da proračun nije donesen prije početka ove proračunske godine. Zato ponavljam, ako se nastave stvarati napetosti, donositi štetne odluke..., onda je manja šteta raspustiti Parlament'', rekao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista, odgovarajući na pitanje postoje li mogućnost raspuštanja Federalnog parlamenta.

Dodao je kako će svoje ovlasti iskoristiti "ako procijeni da je to potrebno" i da je pozicija predsjednika FBiH vrlo jasna.

Komentirajući izmjene Izbornog zakona BiH, Čavara je istaknuo kako su one itekako potrebna jer su Hrvati, intervencijama u Washingtonski i Daytonski sporazum, dovedeni u poziciju da ne mogu ostvarivati svoja legitimna prava.

''Bošnjački političari javno govore da neće dopustiti Hrvatima da biraju svoje predstavnike, što je u demokratskom svijetu nedopustivo. Nakon toga obmanjuje se javnost pričama da treba osigurati jednakopravnost naroda na cijelom području BiH, miješa se predstavljanje i pripadnost narodu pa se čak glupo osjećamo što moramo sve to objašnjavati. Svima je jasno da pripadnik nije jednako što i predstavnik, jer i Ustavni sud jasno definira što znači legitimno predstavljanje'', dodao je Čavara.

Predsjednik Federacije BiH podsjeća kako je BiH utemeljena na ravnopravnosti triju naroda i na mirovnim sporazumima.

''Hrvati inzistiraju da se BiH vrati tim temeljima s obzirom na to da je u 120 navrata intervenirano u Ustav FBiH na našu štetu. Nažalost, zajednička je politika svih stranaka u pogledu odbijanja mogućnosti da Hrvati biraju svoje legitimne predstavnike, a to pak vrlo jasno sugerira kako je riječ o pokušaju apsolutne dominacije. To je čak protivno i tzv. probosanskoj orijentaciji jer ona, po mom mišljenju, podrazumijeva sve raznolikosti BiH. To su snage koje, ponavljam, najviše ruše BiH'', ustvrdio je Čavara.

Kopirati
Drag cursor here to close