Reakcije na Čavarine izjave

''Čavara će snositi posljedice ukoliko odluči raspustiti Parlament FBiH''

''U slučaju raspuštanja Parlamenta FBiH, dogodio bi se nezapamćeni kolaps sa ekstremnim i nepopravljivim političkim, ekonomskim i socijalnim štetama''
Vijesti / Politika | 15. 01. 2018. u 15:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović kazala je za Klix.ba kako će predsjednik FBiH Marinko Čavara, ukoliko odluči raspustiti Parlament FBiH, snositi sve posljedice koje mogu proisteći iz takve odluke.

Mahmutbegović je podsjetila na odredbe Ustava Federacije Bosne i Hercegovine u kojem između ostalog stoji da kada predsjednik Federacije utvrdi da domovi nisu u mogućnosti donijeti potrebne zakone, on može, uz suglasnost potpredsjednika Federacije, raspustiti jedan ili oba doma, s tim da nijedan dom ne može biti raspušten u razdoblju od godinu dana od njegovog prvog sazivanja.

Mahmutbegović ne daje suglasnot

"S obzirom na to da je i proračun zakon, u skladu s stavom 1) člana IV.A.3.15. neću dati svoju suglasnost na eventualnu odluku o raspuštanju Parlamenta Federacije BiH", kazala je Mahmutbegović.

Ustav FBiH jasno navodi da predsjednik Federacije raspušta oba doma kada oni ne uspiju donijeti proračun Federacije prije početka proračunske godine. Zakonodavna vlast u entitetu nije uspjela do 1. siječnja 2018. godine usvojiti proračun.

"Ukoliko se predsjednik Federacije BiH ipak odluči za jedan ovakav potez, snosit će sve posljedice koje mogu proisteći iz takve odluke", zaključila je Mahmutbegović.

SBB: Kolaps u slučaju neusvajanja proračuna

Povodom medijskih spekulacija da postoji mogućnost raspuštanja Parlamenta FBiH i da će to uraditi predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, SBB smatra da se radi o izuzetno štetnoj i nesagledivo opasnoj opciji.

SBB procjenjuje da se proračun FBiH može i mora usvojiti, i da svi parlamentarni akteri moraju pokazati toleranciju i odgovornost da do toga dođe, piše Fena.

''U slučaju raspuštanja Parlamenta FBiH, dogodio bi se nezapamćeni kolaps sa ekstremnim i nepopravljivim političkim, ekonomskim i socijalnim štetama. Naročito jer treba imati u vidu da, nažalost, ne postoji mogućnost vanrednih izbora'', piše u priopćenju SBB-a, koji poziva Predsjednika Federacije da, ni pod kakvim  uvjetima, ne koristi ustavnu odredbu, Član 16, (stav 2).

Podsjećamo, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara potvrdio je u intervjuu Nezavisnim novinama kako razmišlja o tome da raspusti Parlament Federacije BiH.

"Ako će (to) spriječiti daljnje sukobe i eskalaciju nacionalizma koja će nas još više udaljiti jedne od drugih, onda je bolje realizirati ovu odredbu ustava i raspustiti Parlament Federacije BiH", kazao je Čavara.

Kopirati
Drag cursor here to close