Primanje

Časnici HVO-a kod Milanovića: Blaškić nije ratni zločinac

Milanović najavljuje da će primiti i generala Milivoja Petkovića kad izađe iz zatvora "zato što ni on nije ratni zločinac".
Vijesti / Politika | 27. 04. 2021. u 15:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović primio je nekadašnjeg časnika HVO-a Tihomira Blaškića te umirovljene časnike i ratne zapovjednike HVO-a, a najavio je da će primiti i Milivoja Petkovića čim on izađe iz zatvora.

Hrvatski predsjednik rekao je kako "Blaškić nije ratni zločinac, za razliku od generala Ratka Mladića, jer da jeste on ga ne bi primio".

"Postoje razne kategorije ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti, krivičnih djela koja se tiču običaja ratovanja i vođenja rata – to je širok spektar mogućih prestupa. Da je Blaškić odgovoran za nešto za što je recimo odgovoran Ratko Mladić, ja ga ne bih primio", navodi Milanović.

Prema Milanovićevom mišljenju, u Hrvatskoj i kod hrvatskih časnika nema osoba koje su odgovorne za takve prekršaje.

Milanović najavljuje da će primiti i generala Milivoja Petkovića kad izađe iz zatvora "zato što ni on nije ratni zločinac".

"To što je Blaškiću presuđeno je politička presuda, kao i Petkoviću", smatra Milanović.

Umirovljeni časnici HVO-a zahvalili su predsjedniku Milanoviću na odlikovanjima gardijskim brigadama HVO-a i specijalnoj policiji MUP-a HR HB, kojima ih je Milanović lani odlikovao povodom 25. obljetnice Oluje. Isto tako, pozdravili su dosljednost predsjednika Milanovića u stavu o konstitutivnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini. 

Milanović je zahvalio umirovljenim časnicima HVO-a na doprinosu u obrani Republike Hrvatske te je ponovio kako će Hrvatska ustrajati u zaštiti prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda.

Na sastanku s Milanovićem u njegovom uredu sudjelovali su: potpredsjednik HGZ-a, umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs, ratni zapovjednik ZP-a Vitez, ratni NGS HVO-a i osuđeni ratni zločinac, umirovljeni general Tihomir Blaškić, umirovljeni general HVO-a i brigadni general HV-a Ivica Primorac, ratni zapovjednik ZP-a Bosanska Posavina, umirovljeni general Đuro Matuzović, ratni zapovjednik obrane Mostara, umirovljeni general HVO-a Ilija Vrlić, ratni zapovjednik zrakoplovstva HVO-a umirovljeni brigadir Nedeljko Perić.

Na sastanku su bili i ratni zapovjednik pukovnije Posušje i 66. Pukovnije za izgradnju cesta umirovljeni brigadir Ivan Bago, ratni zapovjednik specijalne policije Livno, umirovljeni pukovnik Jure Granić, zapovjednik I. Bojne ABB Livno, umirovljeni bojnik Boško Barać, umirovljeni ratni načelnik saniteta ZP-a Tomislavgrad dr. Josip Perić i umirovljeni pomoćnik ratnog zapovjednika HVO-a Žepče Vinko Marić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close