Sarajevo

Obilježena 16. obljetnica 1. gardijske pukovnije OS BiH i 29. obljetnica HVO-a

Tim povodom, zamjenik ministra obrane BiH Mijo Krešić potsjetio se svih branitelja poginulih u obrani Sarajeva i BiH te na značaj gajenja tradicija Hrvatskoga vijeća obrane (HVO).
Vijesti / Flash | 07. 04. 2021. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu obilježavanja 16. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 29. obljetnice utemeljenja Hrvatskoga vijeća obrane, izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, na čelu sa zamjenikom ministra obrane BiH za politiku i planove Mijom Krešićem i zamjenikom načelnika Zajedničkog stožera OS BiH za operacije general-bojnikom Ivicom Jerkićem u srijedu 7. travnja 2021. godine, položilo je vijence na Rimokatoličkom groblju „Sveti Josip“ u Sarajevu.

U izaslanastvu MO i OS BiH, uz ostale su bili i pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović i zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BiH za resurse brigadni general Tomo Kolenda. Vijence je položilo i izaslanstvo Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH s vojnim izaslanikom RH u BiH brigadirom Davorom Kiraljom, predstavnici Ministarstva branitelja Sarajevske županije, braniteljskih udruga, Hrvatskog narodnog sabora BiH i ostalih gostiju iz društveno-političkog života Sarajeva.

Tim povodom, zamjenik ministra obrane BiH Mijo Krešić potsjetio se svih branitelja poginulih u obrani Sarajeva i BiH te na značaj gajenja tradicija Hrvatskoga vijeća obrane (HVO).

„U ovom tjednu sjećamo se utemeljenja Hrvatskoga vijeća obrane, kao važnog datuma kada je hrvatski narod ustao u obranu Bosne i Hercegovine i njenog kontinuiteta kao države i hrvatskog naroda,“ kazao je Krešić. On je posebno izrazio nadu da će i pripadnici HVO-a Sarajevo u svom gradu dobiti dostojan spomenik.

Nakon polaganja vijenaca, u sarajevskoj Crkvi svetih Ćirila i Metoda održana je sveta misa za poginule i preminule branitelje. Misu su koncelebrirali glavni kapelan OS BiH don Željko Čuturić i vojni kapelan don Ivo Jezidžić.

Središnja svečanost obilježavanja 16. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH i 29. obljetnice utemeljenja HVO-a održat će se u četvrtak 8. travnja 2021. godine pred Hrvatskim domom Herceg Stjepana Kosače u Mostaru, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close