Usklađivanje s EU

Bunoza sa Sattlerom o zakonima koji se moraju mijenjati

Sugovornici su se složili da je usklađivanje zakonodavstva Bosne i Hercegovine s pravnom stečevinom EU u ovom trenutku prioritet.
Vijesti / Politika | 01. 02. 2023. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza razgovarao je danas u Sarajevu sa specijalnim predstavnikom Europske unije u BiH i šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom o europskom putu BiH, aktualnoj situaciji oko procesa reforme pravosuđa, unaprjeđenju i jačanju vladavine prava i javne uprave i ostalim prioritetima rada.

Sugovornici su se složili da je usklađivanje zakonodavstva Bosne i Hercegovine s pravnom stečevinom EU u ovom trenutku prioritet. U tom smislu, poseban naglasak je stavljen na Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, Zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine, Zakon o sudovima BiH, Zakon o slobodi pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini, te Zakon o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine.

Temeljem značajnog napretka BiH na europskom putu ostvarenog koncem 2022., Bunoza je izrazio zadovoljstvo kandidatskim statusom. U tom svjetlu, istaknuta je svjesnost o daljnjim zadacima u kojim Ministarstvo pravde BiH ima odgovornu i nezaobilaznu ulogu kako bi se kroz intenziviran rad i pojačanu dinamiku ostvario potreban daljnji napredak u očekivanom roku.

Razmijenjena su mišljenja i informacije oko mogućih zakonskih rješenja za rješavanje ključnih pitanja, a za koje Ministarstvo pravde BiH treba uložiti značajne napore. Podrška koju BiH dobiva od Europske unije i država članica ocijenjena je dobrodošlom i vrlo korisnom uz izražena očekivanja da će se dobra suradnja osnažiti u budućem radu.

Sattler je ministru Bunozi čestitao na imenovanju i poželio uspjeh u radu i postizanju zajedničkih ciljeva koji će osigurati sveopći napredak Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close