Ministri branitelja FBiH i ŽZH

Bukvarević i Begić u Širokom Brijegu: Rješenje je dijalog, a ne ulica

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata nenajavljeno je došao u Široki Brijeg gdje je u zgradi Vlade ŽZH održao sastanak sa županijskim ministrom branitelja te s predstavnicima branitelja i lokalne vlasti.
Vijesti / Politika | 06. 03. 2018. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sva pitanja iz braniteljsko-invalidske zaštite trebaju se rješavati dijalogom u institucijama, zaključak je federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salke Bukvarevića i ministara hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Županije Zapadnohercegovačke Mladena Begića.

Naime, u utorak je u zgradi Vlade ŽZH u Širokom Brijegu održan dvoipolsatni sastanak ministara Bukvarevića i Begića s predstavnicima branitelja, braniteljskih udruga i lokalne vlasti. Prije toga, Bukvarević se sastao s predsjednikom Vlade ŽZH Zdenkom Ćosićem.

Foto: Bljesak.info / Sastanak ministara Bukvarevića i Begića s braniteljima iz ŽZH

''Sastanak je bio vrlo uspješan, ovo je nastavak suradnje između federalnog ministarstva brnaitelja te ministarstava brnaitelja u ŽZH i HNŽ.

''Ono što je najvažnije, prvi i osnovni zaključak je dogovoren da se sva pitanja iz braniteljsko-invalidske zaštite trebaju rješavati dijalogom u institucijama, od općina, županija, Federacije do države. Smatramo da je dijalog rješenje, a nikako ulica i to je po meni jedan vrlo važan stav koji smo uspostavili'', izjavio je za Bljesak.info ministar Salko Bukvarević dodavši da je sastanak u Širokom Brijegu bio vrlo uspješan te je istaknuo da je ovo nastavak suradnje između federalnog ministarstva branitelja te ministarstava branitelja ŽZH i HNŽ.

Foto: Bljesak.info / Sastanak ministara Bukvarevića i Begića s braniteljima iz ŽZH (Salko Bukvarević)

Bukvarević navodi da je zatražio od Vlade Federacije BiH da se čim prije upute u parlamentarnu proceduru te usvoje dva bitna zakona, a to su Zakon o braniteljskim udrugama od posebnog društvenog značaja i Nacrt zakona o pravima demobiliziranih branitelja.

''Prije svega da se Zakon o braniteljskim udrugama usvoji na idućoj sjednici jer se on nalazi već u parlamentu, a da se ova pitanja i ovi zahtjevi koji reguliraju statusna pitanja demobiliziranih branitelja čim prije nađu u proceduri i vlade i parlamenta'', zaključio je u izjavi za Bljesak.info Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata.

Domaćin sastanka, županijski ministar Begić, kazao je da su branitelji, braniteljske udruge te općinske službe delegirale više pitanja ministru Bukvareviću te da su istaknuli ono što je pozitivno, ali su se dotakli i otvorenih pitanja.

''Najvažnije pitanje koje je otvoreno danas je pitanje završetka cjelokupnog braniteljskog statusa, a to je Zakon o razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Ministar Bukvarević je čvrsto obećao da će delegirati to pitanje na federalnoj vladi i da bi se uskoro mogato naći taj zakon u parlamentarnoj proceduri u fazi nacrta, tako da će svi zaniteresirani iz braniteljske populacije moći raspravljati o njemu i ugraditi sve ono što je moguće vodeći računa o tome da zakon treba biti pravedan, provodiv i obranjiv na sudu'', kazao je ministar Begić.

Foto: Bljesak.info / Sastanak ministara Bukvarevića i Begića s braniteljima iz ŽZH (Mladen Begić)

Smatra da bi se Federacija BiH trebala ugledati na susjednu Hrvatsku kada je u pitanju zakon o braniteljskoj populaciji.

''S ovim zaakonom bi završili kompletan braniteljski ciklus, završili bi stradalnike, ratne zapovjednike i razvojačene branitelje, a tada bi u jednom dužem razdoblju pristupili sačinjavanju jedinstvenog zakona koji bi obuhvatio svu braniteljsku populaciju po modelu Republike Hrvatske'', zaključio je u izjavi za Bljesak.info Mladen Begić, ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Županije Zapadnohercegovačke.

Kopirati
Drag cursor here to close