Sastanak u Čitluku

Brotnjo: Uskoro ekshumacija žrtava Drugog svjetskog rata

Članovi Povjerenstva pozvali su sve žitelje Brotnja da sudjeluju u misnom slavlju koje je ove godine na Bilima planirano 24. kolovoza.
Vijesti / Politika | 13. 03. 2019. u 09:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk održalo je četvrtu sjednicu u mandatu Povjerenstva, čiji je aktualni saziv konstituiran u srpnju 2016. godine.

Članovi Povjerenstva, čiji je glavni cilj prikupljanje informacija o grobištima na području općine Čitluk, razmatrali su informaciju o dosadašnjem radu i aktivnostima, kao i informaciju o radu središnjeg povjerenstva i radu udruge Mir International.

''Kroz proteklo razdoblje prikupljeni su podaci za ekshumaciju grobišta i njihovo obilježavanje. Velik broj grobišta je obilježen i neka od njih čekaju na skoru ekshumaciju. Jedan dio grobišta je dobro uređen od strane mještana te ih iz tog razloga nećemo obrađivati već ćemo prednost dati pronalasku neobilježenih grobišta i ekshumaciji posmrtnih ostataka smještenih na lošem terenu kako bi spriječili oskvrnjivanje posljednjih počivališta'', kazao je predsjednik Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća Slaven Markota.

Osvrnuo se i na rad Povjerenstva osnovanog pri Odjelu za Drugi svjetski rat pri Hrvatskom narodnom saboru i aktivnosti udruge Mir International koja vodi brigu o Groblju mira na Bilima, organizaciji obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, fašizma, nacionalizma i komunizma, kao i svim aktivnostima vezanim za daljnje uređenje Groblja mira.

Članovi Povjerenstva pozvali su sve žitelje Brotnja da sudjeluju u misnom slavlju koje je ove godine na Bilima planirano 24. kolovoza.

Prema podacima kojima raspolaže Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk ovo polje će biti ispunjeno s približno 1700 križeva. To broj žrtava zabilježenih na području Brotnja koji se temelji na podacima koje posjeduje Povjerenstvo i koje su zabilježili u župama i drugim izvorima, no bit će dodatno provjeren kako bi na Bilima bio postavljen po jedan križ za svaku žrtvu s područja Brotnja.

Članovi Povjerenstva razgovarali su i o aktivnostima vezanim za izdavanje sveobuhvatne monografije posvećene žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća stradalima na području Brotnja.

Također, Povjerenstvo je još jednom pozvalo žitelje Brotnja da se dostavljanjem podataka o žrtvama i njihovim posljednjim počivalištima uključe u rad Povjerenstva i na taj način doprinesu dostojanstvenom odavanju počasti žrtvama i pronalaženju njihovih posmrtnih ostataka, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close