Sjećanje na žrtve

Na Memorijalnom groblju održana misa za poginule i nestale branitelje Vukovara

Misu je ove godine predvodio željezanski biskup monsinjor Egidije Ivan Živković u zajedništvu s više biskupa i svećenika iz katoličkih nadbiskupija i biskupija.
Vijesti / Svijet | 18. 11. 2018. u 15:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više desetina tisuća građana iz Hrvatske i inozemstva, visoka izaslanstva predvođena Kolindom Grabar Kitarović, predsjednicom Republike Hrvatske, premijerom Andrejom Plenkovićem i Gordanom Jandrokovićem, predsjednikom Sabora prisustvovalo je danas polaganju vijenaca i misi za poginule i nestale branitelje Vukovara na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, javlja agencija Anadolija.

Misu je ove godine predvodio željezanski biskup monsinjor Egidije Ivan Živković u zajedništvu s više biskupa i svećenika iz katoličkih nadbiskupija i biskupija.

Misa i polaganje cvijeća su dio obilježavanja 27. godišnjice pada Vukovara 1991. godine nakon opsade snaga tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih formacija. I ovogodišnji program je održan pod motom "Vukovar, mjesto posebnog pijeteta".

Nakon mise i polaganja cvijeća, monsinjor Živković predvodio je i svečanu euharistiju.

 Bez obzira na svu tragediju, Vukovar je bio velika pobjeda

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora Hrvatske na današnjem obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine izjavio je da je, bez obzira na veliku tragediju koju je grad prošao, to u konačnici bila velika pobjeda.

"Ovdje smo došli u prvom redu iskazati poštovanje prema gradu Vukovaru, prema Vukovarcima, Vukovarkama i izraziti im zahvalnost za sve što su učinili za Hrvatsku. Danas e prisjećamo žrtava, prisjećamo se naših poginulih, ubijenih, nestalih branitelja i civila. Radilo se o velikoj tragediji, velikoj nesreći. Međutim, to je bila bitka koja je presudila, koja je odlučila i koja je dovela do konačne pobjede Hrvatske u Domovinskom ratu“, kazao je Jandroković i dodao:

"Tragedija Vukovara poruka je ne samo hrvatskom narodu već i cijelom svijetu da je rat najgori način rješavanja sukoba, rješavanja problema. Da uvijek trebamo tražiti rješenja mirnim putem, pregovorima, pritom, naravno, vodeći računa o dostojanstvu i dignitetu svakog naroda. Hrvatski narod na Vukovaru je pokazao junaštvo, hrabrost, spremnost na žrtvu, spremnost da se bori za svoju slobodu, za svoju domovinu i bez obzira na svu tragediju ovo je u konačnici, ipak, bila jedna velika pobjeda."

Potpora Vukovaru

Andrej Plenković, premijer Hrvatske, na današnjem obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine naglasio je da su se danas okupili kako bi odali počast prema žrtvi svih onih koji su dali život za slobodnu i demokratsku Hrvatsku.

"Došli smo u 20. Kolonu sjećanja, nakon okončanja mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, izraziti osjećanje prema žrtvi hrvatskih branitelja, svih koji su dali život za slobodnu, demokratsku Hrvatsku. Prema žrtvi grada Vukovara, simbola Domovinskog rata, svima onima koji su utkali sve ono što su imali u budućnost Hrvatske, u budućnost svih nas koji danas živimo u njoj. Posebno mi je drago da Vukovar, sada već 27 godina nakon tragedije, ima snažnu potporu svih institucija vlasti“, kazao je Plenković.

Dodao je da je njegova Vlada prije dvije godine u Vukovaru održala sjednicu na kojoj su donesene brojne zaključke.

"Od tada provode se projekti, praktički u svim domenima. Preko 490 obitelji je sada zbrinuto u mandatu naše Vlade, izgrađene su nove zgrade, obnovljena komunalna infrastruktura, prometna povezanost, rješavanja pitanja državne imovine, potpore za zapošljavanje, 50 posto povećan iznos Fonda za grad Vukovar, intervencijski plan kroz Ministarstvo generalnog razvoja", istaknuo je hrvatski premijer.

Foto: Anadolija / Sjećanje na žrtve pada Vukovara

Kazao je da je pred njegovom Vladom zadatak da stvore preduvjete za ulazak privatnih privrednika u Vukovar, za otvaranje radnih mjesta, kako bi se izbalansirao očiti nedostatak koji je nastao i u demografskom smislu iz razumljivih razloga.

Plenković je naglasio i da su napravljeni veliki iskoraci u procesuiranju ratnih zločina.

"Od aktivnosti u mandatu ove Vlade zadržimo se samo na sekundu najprije na ravnateljstvu policije s posebnom radnom skupinom, koja radi od veljače, a napravili su velike iskorake. Podnesena su praktički četiri kompletirana slučaja za podnošenje kaznenih prijava i naravno pokretanje postupka za ratne zločine. Više nego u brojnim godinama prije. Počelo se raditi na puno sustavniji način", smatra Plenković.

Premijer je pozdravio i jučerašnji dolazak Milorada Pupovca jer smatra da je time poslao jednu poruku pijeteta, poštovanja prema žrtvi Vukovara.

"Naravno da svaka komemoracija, prije svega, treba podsjetiti na istinu. To je ključ. Treba podsjetiti na poštovanje prema žrtvama, ali, isto tako, treba otvoriti stranice prema budućnosti. Stranice pomirbe, stranice suživota", istaknuo je hrvatski premijer.

 
Foto: Anadolija / Državni vrh u Vukovaru
 

Bivši vukovarski branitelji i državni vrh Hrvatske prethodno su predvodili Kolonu sjećanja u kojoj je sudjelovalo nekoliko desetina tisuća.

Dostojanstvena povorka krenula je iz dvorišta Vukovarske bolnice, putem kojim su bježale izbjeglice 1991. godine. Put od 5,5 kilometara sudionici kolone su prelazili za oko tri sata.

Visoki državni dužnosnici, nakon Memorijalnog groblja, posjetili su Ovčaru, mjesto najveće hrvatske masovne grobnice, gdje su također odali počast stradalima.

Dan sjećanja na žrtve Vukovara obilježava se svake godine u znak sjećanja na pad grada 18. novembra 1991. pod kontrolu okupacionih snaga srpskih paravojnih formacija i tadašnje JNA.

Opsada i bitka za Vukovar trajala je tri mjeseca, od 24. kolovoza do 18. studenog 1991. godine. Grad, koji je do pada u ruke JNA pretvoren u ruševinu, branilo je blizu 1.800 pripadnika hrvatskih snaga. Linija obrane bila je duga deset kilometara.

U bitkama je poginulo između 2.900 i 3.600 osoba. Prema podacima vukovarske bolnice, stradala su 1.624 civila i pripadnika Hrvatske vojske, a ranjeno je 1.219 osoba. Više od 22.000 prijeratnih stanovnika ostalo je bez svojih domova i protjerano je.

Vukovar je sedam godina nakon pada mirno reintegrisan. U gradu u kojem je prije rata živjelo više od 44.000 stanovnika, sada ih je nešto više od 27.000.

Kopirati
Drag cursor here to close