Inicijativa

Broćeta: Nazive ulica poslati na Ustavni sud

Broćeta je rekao Srni da je mnogo primjera u lokalnim zajednicama u FBiH gdje su nazivi ulica, trgova, obrazovnih ustanova dati po ljudima koji su pripadali ili podržavali zločinačke organizacije
Vijesti / Politika | 20. 12. 2020. u 15:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta izjavio je da je potrebno podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog uvredljivih naziva ulica, trgova, obrazovnih ustanova u Sarajevu, ali i u cijeloj FBiH, jer se njima vrijeđaju osjećaji srpskog naroda zbog stradalih sunarodnjaka u proteklom i u Drugom svjetskom ratu.

Broćeta je rekao Srni da je mnogo primjera u lokalnim zajednicama u FBiH gdje su nazivi ulica, trgova, obrazovnih ustanova dati po ljudima koji su pripadali ili podržavali zločinačke organizacije, među kojima su SS divizije i odred "El mudžahedin".

"Po jednom od ovakvih ljudi nazvana je Osnovna škola u naselju Dobroševići u Sarajevu (Mustafa Busuladžić), ali ne smije biti zaboravljeno da nas vrijeđaju nazivi ulica dati po muslimanskom lideru Aliji Izetbegoviću pod čijim zapovjedništvom su u proteklom građanskom ratu u BiH bili i pripadnici odreda `El mudžahedin`", napomenuo je Broćeta.

Smatra kako i predstavnici međunarodne zajednice u BiH moraju uvidjeti problem u FBiH koji se odnosi na uvredljive nazive kojima se vrijeđaju osjećaji srpskog naroda kao jednog od konstitutivnih u BiH.

Novoizabrani gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je jučer da priprema apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog uvredljivih naziva ulica u Sarajevu, koje su dobile po imenima raznih zločinaca i ubojica Srba i drugih naroda.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close