Sastanak

Brkić: Put ka EU nema alternativu

Teme konzultacija bili su bilateralni odnosi, europske i euro-atlantske integracije, regionalna suradnja.
Vijesti / Politika | 10. 03. 2022. u 16:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić predvodio je delegaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH na bilateralnim političkim konzultacijama MVP BiH i MVP Republike Srbije, koje su održane 10. ožujka 2022. godine u Beogradu.

Delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije predvodio je državni tajnik Nemanja Starović. Teme konzultacija bili su bilateralni odnosi, europske i euro-atlantske integracije, regionalna suradnja.

Zamjenik ministrice Brkić i državni tajnik Starović su se usuglasili da su dobri bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Srbije od primarne važnosti ne samo za obje zemlje nego i za cjelokupnu regiju. Stoga BiH i Srbija žele imati dobru i konstruktivnu suradnju u zajedničkim nastojanjima da se prevaziđu sve barijere koje stoje na putu njihovih dobrih odnosa.

Potvrđeno je da između dvije države već duži niz godina postoje određena otvorena pitanja koja zahtijevaju rješavanje na političkom i ekspertskoj razini.

U vezi s tim, podržan je rad međudržavnih komisija za granice, resorna suradnja, suradnja u polju međunarodne pravne pomoći i nastavak aktivnosti na zaključivanju bilateralnih sporazuma u proceduri.

Sugovornici su suglasni da je potrebno nastaviti i intenzivirati aktivnosti u oblasti gospodarske suradnje i infrastrukturnog povezivanja. U smislu jačanja ekonomske suradnje, obostrano je ukazano i na važnost projekta izgradnje autoceste Sarajevo-Beograd-Sarajevo, kao jedan od uspjeha ekonomske trilaterale.

Zamjenik Brkić je istaknuo da je Bosna i Hercegovina posvećena održavanju dobrosusjedskih odnosa sa svim zemljama kao i održavanju intenzivne regionalne saradnje na prostoru Zapadnog Balkana kroz različite inicijative i forume, ali i bilateralne susrete na svim razinama.

Ocijenio je da BiH i Srbija imaju dobru suradnju na regionalnoj razini, te dodao kako je za prosperitet obiju zemalja, ali i napredak čitave regije, od velike važnosti ekonomsko regionalno povezivanje, zasnovano na osnovnim principima Europske unije.

Tijekom konzultacija, razmijenjena su iskustva i informacije vezano za europski put BiH i Srbije, te razmotrene mogućnosti jačanja suradnje u oblasti europskih integracija. Govoreći o europskom putu BiH zamjenik ministrice je istaknuo da je naša zemlja u potpunosti posvećena procesu europskih integracija kao svom vanjskopolitičkom cilju i da za BiH put ka EU nema alternativu.

Informirao je o aktivnostima na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU, procesu reformi sa fokusom na izmjene Izbornog zakona.

Na sastanku se razgovaralo i o aktuelnoj sigurnosnoj, energetskoj i ekonomskoj situaciji u regiji, sa naglaskom na izazove sa kojima se susreću zemlje regije u svjetlu događanja na istoku Europe. S tim u vezi, zamjenik Brkić je istaknuo spremnost institucija BiH da u okviru svojih mogućnosti i kapaciteta pruže humanitarnu pomoć izbjeglicama iz Ukrajine, te podcrtao važnost trajne stabilnosti u regiji Zapadnog Balkana.

Izražena je obostrana spremnost da će i nakon vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji, zakazanih za 3. travanj, te nakon formiranja nove vlade, biti nastavljen dijalog na visokoj razini, posebno u dijelu koji se tiče saradnje dvaju ministarstava vanjskih poslova, mogućnosti održavanja druge sjednice Vijeća ministara Bosne Hercegovine i Vlade Republike Srbije.

Dogovoreno je da se naredne konsultacije održe u Sarajevu do kraja godine.

Kopirati
Drag cursor here to close