Jačanje veza

Uključenje regije u EU jedino je riješenje za stabilizaciju zapadnog Balkana

Zamjenik ministrice Brkić i državni tajnik Raščan su se usuglasili da su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije dobri, prijateljski i na visokoj razini.
Vijesti / Politika | 02. 03. 2022. u 17:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO-om BiH mr.sc. Josip Brkić predvodio je predstavništvo MVP BiH na bilateralnim konzultacijama ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije, koje su održane 2. ožujka 2022. godine u Sarajevu.

Predstavništvo MVP Republike Slovenije na bilateralnim konzultacijama predvodio je državni tajnik dr. Stanislav Raščan. Teme konzultacija bile su bilateralna suradnja, politički i ekonomski odnosi, multilateralna suradnja, te europski i NATO put Bosne i Hercegovine.

Zamjenik ministrice Brkić i državni tajnik Raščan su se usuglasili da su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije dobri, prijateljski i na visokoj razini, te praćeni redovitim političkim dijalozima i razmjenom posjeta.

Podsjećajući da se ove godine obilježava 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa BiH i Slovenije kao i prijema obje zemlje u članstvo Ujedinjenih naroda, zamjenik ministrice Brkić je izrazio zadovoljstvo napretkom u razvoju odnosa koji je ostvaren posebice tijekom posljednjih godina.

Zamjenik ministrice je govoreći o ekonomskim pitanjima istaknuo da dvije države imaju potpisane mnoge važne sporazume koji pokrivaju ovu oblast, što otvara mogućnosti za intenzivniju suradnju. Razgovarano je o uspostavi jače suradnje u energetskom sektoru kao i važnosti nastavka održavanja poslovnih foruma između dvije zemlje.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Brkić, koji je i predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO-om BiH, informirao je i o aktivnostima na NATO putu naše zemlje naglasivši da BiH ostaje opredijeljena za intenziviranje suradnje i partnerstva s NATO-om. Zahvalio je na potpori i pomoći koju Slovenija pruža Bosni i Hercegovini na njezinom euroatlantskom putu, kao i naporima u održavanju fokusa Europske unije na europskoj perspektivi zapadnog Balkana.

Izvijestio je o dinamici procesa reformi u BiH, postignutom napretku u provedbi 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije te aktivnostima koje institucije BiH provode na putu naše zemlje u EU. Naglasio je da je uključenje BiH i regije u Europsku uniju ispunjenje obećanja danog prije 19 godina na Samitu EU u Solunu i jedino pravo rješenje za stabilizaciju stanja na zapadnom Balkanu. Govoreći o političkoj situaciji u BiH posebice se osvrnuo na političke pregovore o izmjenama Izbornog zakona.

Glede situacije i događanja u Ukrajini, izražena je zabrinutost te očekivanja u nastavak pregovora i iznalaženja rješenja diplomatskim putem. Tijekom konzultacija razmijenjene su informacije o regionalnoj suradnji, potporama u kandidaturama dvije zemlje u međunarodnim organizacijama i drugim bilateralnim pitanjima.

Kopirati
Drag cursor here to close