Demineri na terenu

Brkanovo brdo će za mjesec dana biti očišćeno od mina

Vijesti / Politika | 04. 04. 2016. u 11:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Trenutno su vojni timovi na Brkanovom brdu i vrši se deminiranje pojasa koji su držale srpske snage i koje su zaštitile teren minama. Taj proces će trajati oko mjesec dana, ovisno o vremenskim uvjetima. Sve ide po planu i nadam se da ćemo očistiti cijelo Brkanovo brdo'', rekao je za Bljesak.info Ivica Brkić iz mostarskog ureda ''BH MAC''-a.

Prema Brkićevim riječima, Centar za uklanjanje mina je označio i minska polja na brdu Hum, Podveležju, duž linije obrane prema Stocu.

Kako nam je rekao Brkić Centar je označio sve opasne lokalitete, te je dodao kako postupak razminiranja ovisi o financijama.

Stanovništvo nije u opasnosti

''Mi imamo dovoljno pripremljenih projekata za deminiranje, ali nažalost financijska davanja su glavni problem. Sreća je da smo mi označili sve opasne lokalitete, tako da već duži niz godina nemamo stradalih ni civila ni deminera. Možemo reći da smo dobro dosad obavili posao i proces ide uobičajenim tijekom'', rekao je Brkić.

Rekao je kako je Vijeće ministara usvojilo Izjavu o protuminskim akcijama od 2009. do 2019. godine, ali i dodao da će taj plan biti produžen zbog nedostatka financija.

Brkić je rekao kako stanovništvo u Mostaru nije izravno ugroženo od mina.

''Svi ljudi koji poštuju oznake s minskim natpisima nisu ugroženi. Svi oni koji su stradali su ignorirale te table i jednostavno su na svoju odgovornost ušli u sumnjivu površinu'', rekao je Brkić.

Ugroženo 15 posto stanovništva BiH

Mine danas u BiH ugrožavaju oko 130 općina i gradova, odnosno oko 15 posto stanovništva.

Vršitelj dužnosti direktora BH MAC-a Saša Obradović napomenuo je da je potrebno oko 60 godina da se BiH očisti od mina ako se nastavi raditi sadašnjim tempom.

Očekuje se da će do kraja 2016. godine biti uklonjeno, odnosno, očišćeno oko 20 kilometara četvornih minsko sumnjive površine.

UNDP donirao opremu OSBiH u vrijednosti od gotovo 400.000 KM

Primopredaja opreme za Deminerski bataljon Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koju je donirao Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), upriličena je danas u vojarni Rajlovac u Sarajevu, povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv mina koji se obilježava 4. travnja.

Zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OSBiH brigadni general Ivica Jerkić naglasio je da je oprema koju su OSBiH dobile od UNDP-a izuzetno važna te da se radi o opremi koju su OSBiH tražile i koja će služiti za poboljšanje kapaciteta i sposobnosti kada je deminiranje u pitanje, posebno kada je u pitanju nova metoda - ciljano tehničko izviđanje.

Pojasnio je da donirana oprema uključuje prikolicu za prijevoz deminerskih mašina, alat za čišćenje vegetacije te informatičku opremu. Također, dodao je, OSBiH imaju ugovor s UNDP-om koji će servisirati i raditi defektažu sanitetskih vozila OSBiH, a planirana je i obuka sanitetskog osoblja.

''To je upravo ono što nam je bitno i što će nam pomoći da ove godine ispunimo vrlo zahtjevan plan kada je produktivnost u pitanju'', istakao je Jerkić.

Zamjenica rezidentne predstavnice UNDP-a Zahira Virani naglasila je da mine koje su preostale u BiH ne samo da predstavljaju prijetnju po ljudske živote, već sprečavaju i korištenje zemljišta za ekonomski i svaki drugi rast, piše Fena.

Naglasila je da u okviru suradnje sa, ne samo Deminerskim bataljonom već i s Ministarstvom obrane i Ministarstvom civilnih poslova BiH te brojnim donatorima, među kojima se posebno ističe Europska unija, UNDP nastavlja podržavati napore na deminiranju u BiH.

Virani je kazala da vrijednost opreme koju UNDP danas donira iznosi gotovo 400.000 KM te da će ova oprema pomoći Deminerskom bataljonu da nastavi s odličnim poslom koji su obavljali i do sada, dodajući da su ove aktivnosti samo jedan dio koje UNDP provodi u ovoj oblasti.

Kopirati
Drag cursor here to close