Pozdravio povećanje broja vojnika EUFOR-a

Britanski izaslanik: Rat u Ukrajini je "izazov" koji se ne smije preliti na Balkan

Iako ističe da je stanje u BiH političko, a ne sigurnosno pitanje, Peach je pozdravio nedavno povećanje broja vojnika EUFOR-a u sa 600 na 1100. Naziva to "vidljivom demonstracijom prisutnosti".
Vijesti / Politika | 18. 03. 2022. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je stanje u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuće, to je političko pitanje, a ne sigurnosna kriza, rekao je britanski izaslanik za zapadni Balkan Stuart Peach u razgovoru za Hinu, ali i dodao da je ruski rat u Ukrajini "izazov" koji se ne smije preliti na balkanski prostor.

Iako ističe da je stanje u BiH političko, a ne sigurnosno pitanje, Peach je pozdravio nedavno povećanje broja vojnika EUFOR-a u sa 600 na 1100. Naziva to "vidljivom demonstracijom prisutnosti", prenosi Hina. 

Političko pitanje

"Situacija u Bosni i Hercegovini je zabrinjavajuća. Naravno, to je politička situacija, političko pitanje, a ne sigurnosna kriza. Moramo zajednički raditi da to ne postane", rekao je Peach.

Bivši visoki zapovjednik britanskog ratnog zrakoplovstva i bivši predsjednik Vojnog odbora NATO-a, Peach je za britanskog izaslanika za zapadni Balkan imenovan u prosincu 2021. godine.

U razgovoru s Hinom osudio je "ilegalni rat Rusije protiv Ukrajine".

"Svi jasno vidimo tragične posljedice za ukrajinski narod i trebamo im pružiti potporu na svaki mogući način. To uključuje svu humanitarnu pomoć koju pružaju Hrvatska i mnogi drugi europski saveznici i prijatelji", rekao je.

Ruska invazija na susjednu zemlju ušla je u četvrti tjedan, pobjeglo je više od tri milijuna ljudi, Rusija je sve izoliranija zbog zapadnih sankcija, a od mirovnih pregovora zasad nema rezultata.

"To je zaista tragična situacija. I rat na našem kontinentu je izazov za sve nas. I trebamo biti spremni raditi zajedno kako bismo se pobrinuli da se rat ne prelije i ne proširi na zapadni Balkan. Radim s našim prijateljima u regiji na tome da se to ne dogodi", ističe Peach.

Proces koji traje

Dužnosnici Europske unije, SAD-a i OESS-a najavili su nastavak pregovora s domaćim političarima čiji je cilj dogovor o izmjenama ustava i izbornog zakona što otvara put ka nastavku europskih integracija.

Kako navodi, na jednoj strani su bošnjački predstavnici koji kažu da se izbori mogu održati i po sadašnjem izbornom zakonu, a na drugoj hrvatski i srpski predstavnici koji kažu da nema uvjeta za normalne izbore bez potrebnih izmjena izbornog zakona.

"To je proces koji traje. I nadamo se uspješnim zaključcima tih pregovora", rekao je Peach.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina zasad je potencijalna kandidatkinja za članstvo, dok Srbija već osam godina vodi pristupne pregovore s EU-om, ali uz provedbu reformi za približavanje te zemlje Uniji bit će ključni odnosi Beograda s Prištinom.

Peach kaže da britanska vlada podržava dijalog na relaciji Beograd - Priština uz posredništvo Miroslava Lajčaka, posebnog predstavnika EU-a za dijalog tih dviju zemalja.

Na Beogradu je da "odabere poziciju" 

Srbija je jedna od rijetkih zemalja koja nije nametnula sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, ali Peach pozdravlja to što se srbijanska vlada pridružila osudi Rusije u UN-u.

O tome je li vrijeme da Srbija odluči u kojem će smjeru ići - bliže Zapadu ili Rusiji, britanski izaslanik kaže da je na Beogradu "da odabere poziciju".

No istaknuo je da Britanija "potiče sve vlade u regiji na euroatlantski put i put prema EU-u jer mislimo da to pruža najbolju nadu ljudima u regiji u bolju budućnost, slobodnu od rata".

"Poštujemo ako zemlje u regiji ne žele u NATO, ali one koje to žele trebaju dobiti tu priliku" rekao je Peach, dodavši da isto vrijedi i za ulazak u EU.

Da je ta odluka na zemljama koje žele ući u NATO, slažu se europski saveznici, ali ne i Rusija. I prije početka invazije tražila je jamstvo da Ukrajina neće postati članica NATO-a, a nedavno je ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov izjavio da Sarajevo ima pravo odlučiti hoće li biti članicom NATO-a, ali je upozorio da i Moskva zadržava pravo reagirati na takvu mogućnost sukladno svojim interesima

Peach je istaknuo da mu je cilj očuvanje stabilnosti na zapadnom Balkanu.

"Želimo doprinijeti sigurnoj, mirnoj i stabilnoj regiji. S ratom koji bjesni ne tako daleko od mjesta gdje sjedimo danas, moramo zaista razumjeti što se događa u tom ratu i moramo se pobrinuti da se rat ne proširi na ovu regiju".

Svježa sjećanja na rat 

Dodao je da stanovnici BiH i mnogi narodi u regiji, uključujući Hrvate, "imaju svježa i duboka sjećanja na to što znače rat i sukob i ne smijemo se tome vratiti".

I zato je jedan od njegovih prioriteta poticanje rješavanja pitanja poput ratnih zločina i nestalih osoba.

"Insistirat ćemo na tome da se osudi govor mržnje, da se osudi glorifikacija svih osuđenih ili navodno upletenih u genocid i ratne zločine. Potičemo i poticat ćemo sve da poštuju i provedu presude nacionalnih i domaćih sudova", rekao je britanski izaslanik.

Britanija će kroz veleposlanstva u svim zemljama, nastaviti raditi na pomirenju na zapadnom Balkanu, dodao je.

Dodao je da je nužno suočiti se s organiziranim kriminalom u toj regiji, kao i brinuti o mladima kako bi im se osigurala "bolja budućnost".

Nekoć predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a kratko je komentirao pad bespilotne letjelice u Zagrebu, rekavši da je "na hrvatskim vlastima da istraže sve okolnosti u vezi ovog incidenta".

"Imamo visoko povjerenje u njihove sposobnosti da to i učine", rekao je, dodavši da nije na njemu, kao bivšem dužnosniku NATO-a, da komentira slučaj.

Kopirati
Drag cursor here to close