Reagiranje

Britanija odgovorila Dodiku: Nije točno…

Britansko Veleposlanstvo navodi kako nije točno da aktivnosti predsjednika RS, Milorada Dodika, na bilo koji način štite Republiku Srpsku niti građane koji tamo žive. 
Vijesti / Politika | 24. 05. 2024. u 14:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nije točno da je Republika Srpska ugrožena, pod prijetnjom ili nepoželjna. Republika Srpska je legitimni i integralni dio BiH'', objavilo je britansko Veleposlanstvo u BiH.

U priopćenju se navodi kako prijetnje Vlade Republike Srpske da provede mirno razdruživanje od Bosne i Hercegovine, ''ne samo da su opasne, nego su i zasnovane na netočnim pretpostavkama''.

''Nije točno da se Republika Srpska može odcijepiti od BiH, niti da može postojati van države. Republika Srpska postoji samo kao entitet u sklopu BiH. Njeno postojanje je rezultat, i zajamčeno u sklopu, Dejtonskog mirovnog sporazuma'', navodi veleposlanstvo.



Dodaju i kako nije točno da aktivnosti predsjednika RS, Milorada Dodika, na bilo koji način štite Republiku Srpsku niti građane koji tamo žive. 

''Predsjednik Republike Srpske dobro poznaje pravne činjenice.  Pokušaj kontrole bilo kog stanovništva putem straha i podjela je pogrešan. Nije točno da politika u BiH treba biti ovakva.  Postoje ljudi koji žele biti lideri putem saradnje i dijaloga.  Mi ohrabrujemo sve lidere da se odupru ovim lažnim narativima i da preusmjere fokus na zajedničko djelovanje s ciljem bolje budućnosti za sve'', navelo je britansko Veleposlanstvo u BiH.

Predsjednik RS-a izjavio je kako je na scenu stupio multipolarni svijet te da je rješenje mirni razlaz s Federacijom BiH.

Dodao je da je jedino rešenje nakon rezolucije o Srebrenici mirno razdruživanje u BiH, kao i da će analiza glasanja u Općoj skupštini UN biti osnova za buduće političke poteze.

"Ozbiljno ćemo se baviti analizom. Ona će biti osnova za naše buduće političke poteze", rekao je Dodik.

Ranije je predsjednik Vlade RS, Radovan Višković, rekao kako će Vlada RS-a pripremiti dokument koji će biti ponuđen vlastima u Federaciji o razlazu.

Kopirati
Drag cursor here to close