NSRS

Žrtva Deklaracije: Bratić 'smjenjen' iako je već podnio ostavku

Za smjenu je glasovalo 50 od 67 prisutnih zastupnika, a protiv i suzdržanih nije bilo.
Vijesti / Politika | 19. 09. 2019. u 08:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) usvojili su večeras odluku o razrješenju potpredsjednika entitetskog parlamenta iz reda bošnjačkog naroda Senada Bratića (SDA), iako je on tijekom dana potvrdio da je podnio neopozivu ostavku.

Za smjenu je glasovalo 50 od 67 prisutnih zastupnika, a protiv i suzdržanih nije bilo.

Bratić je u izjavi novinarima ranije rekao kako podnosi ostavku, zbog pokrenute inicijative za njegovo razrješenje s funkcije potpredsjednika NSRS-a iz bošnjačkog naroda, a ne želeći da ova inicijativa doprinese međuetničkom nerazumijevanju i podizanju tenzija.

Kazao je da inicijativa vladajućih u RS-u za njegovu smjenu ima za cilj predstaviti političku nemoć kao nadmoć i političke procese i nerazumijevanje povezati s etničkim odnosima te kako je to pogrešan smjer kojim se kreće vladajuća većina u RS-u.

Zahtjev za zakazivanje posebne sjednice za Bratićevu smjenu podnijeli su klubovi zastupnika SNSD, DNS, SP, DEMOS, NDP, Ujedinjena Srpska i zastupnička grupa nezavisni zastupnici i Mijo Perkunić.

U obrazloženju zahtjeva za zakazivanje posebne sjednice naveli su da je Stranka demokratske akcije (SDA) na svom posljednjem kongresu usvojila političku deklaraciju koja je, kako su ustvrdili, direktno usmjerena protiv interesa RS-a i da duboko zadire u postojeće državno uređenje BiH kojim je zajamčen status RS i srpskog naroda kao konstitutivnog naroda”.

Dodali su i da je Bratić, kao visoki funkcionar SDA, “sudjelovao u donošenju ove deklaracije, te da svojim djelovanjem kao pripadnik SDA provodi politiku protiv interesa RS-a”.

Opozicija je tvrdila da je Bratićeva ostavka protokolirana u stručnoj službi te da vladajući obmanjuju javnost, dok je potpredsjednica NSRS-a Željka Stojičić rekla kako Bratićeva ostavke formalno-pravno nema, jer nije stigao nikakav dopis ili zahtjev o njegovoj ostavci.

Premijer RS Radovan Višković rekao je da se ispostavilo da je ostavka dostavljena u skupštinski protokol, ali nakon što je zakazana sjednica parlamenta.

Šef zastupničkog kluba "Zajedno za BiH" Edin Ramić je u obraćanju parlamentu dodao da je ova sjednica "lakrdija".

''Ne vidim da će smjena ili prihvaćanje ostavke Bratića doprinijeti SNSD-u da disciplinira SDA i u to će uvjeriti SNSD vrlo brzo te da će adekvatno odgovoriti na smjenu Bratiću'',kazao je Ramić i dodao da nije isključeno da će Narodna skupština RS-a ponovo birati izaslanike u Domu naroda parlamenta BiH.

Za deklaraciju SDA je rekao kako propagira reforme, punu ravnopravnost građana na svakom dijelu BiH i vladavinu prava te upitao što je problem u tom dokumentu, jer sadrži elemente kojima teže od osnivanja stranke.

U entitetskom parlamentu sutra će biti nastavljena redovna sjednica.

Kopirati
Drag cursor here to close