Ostavka

Pala prva žrtva deklaracije SDA

Senad Bratić podnio je ostavku na funkciju potpredsjednika NSRS-a.
Vijesti / Politika | 18. 09. 2019. u 15:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske iz bošnjačkog naroda Senad Bratić (SDA) podnio je danas neopozivu ostavku na tu dužnost.

Ostavka je uslijedila, nakon što su iz stranaka vladajuće većine u entitetskom parlamentu najavili za večeras posebnu sjednicu sa zahtjevom za Bratićevu smjenu.

Bratić je u izjavi novinarima rekao da podnosi ostavku, zbog pokrenute inicijative za njegovo razrješenje s funkcije potpredsjednika NSRS iz bošnjačkog naroda, a ne želeći da ova inicijativa doprinese međuetničkom nerazumijevanju i podizanju tenzija.

Kazao je da inicijativa vladajućih u RS-u za njegovu smjenu ima za cilj da političku nemoć predstave kao nadmoć i da političke procese i nerazumijevanje poveže s etničkim odnosima.

Istaknuo je da je pogrešan smjer kojim se kreće vladajuća većina u RS-u.

Naime, u Narodnoj skupštini RS-a je za 18 sati zakazana je posebna sjednica, a na dnevnom redu je Prijedlog odluke o smjeni potpredsjednika Narodne skupštine Senada Bratića.

Zahtjev za zakazivanje posebne sjednice podnijeli su klubovi poslanika SNSD, DNS, SP, DEMOS, NDP, Ujedinjena Srpska i poslanička grupa nezavisni poslanici i Mijo Perkunić.

U obrazloženju zahtjeva za zakazivanje sjednice s prijedlogom dnevnog reda zastupnici su podsjetili da je Stranka demokratske akcije (SDA) na svom posljednjem kongresu usvojila političku deklaraciju koja je, kako su naveli, izravno usmjerena ''protiv interesa Republike Srpske i da duboko zadire u postojeće državno uređenje BiH kojim je zajamčen status RS i srpskog naroda kao konstitutivnog naroda''.

Sankcije za članove SNSD

Potpredsjednik SDA i šef zastupničke grupe “Zajedno za BiH” u Narodnoj skupštini RS-a Edin Ramić ocijenio je da inicijativa SNSD-a za smjenu Bratića pokazuje nemoć SNSD-a da konstruktivno upravlja političkim procesima nakon izbora.

Najavio je da će kao predstavnici te stranke na ovom području “zahtijevati od rukovodstva SDA da današnje ponašanje SNSD-a ima u vidu prilikom daljih razgovora, koje traži SNSD, ali ne javno, kako bi se nastavili razgovori o formiranju vlasti na razini BiH”.

''Inicijativa za smjenu Bratića će doprinijeti tome da kadrovi SNSD-a trpe sankcije zbog stavova predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. Postavlja se pitanje obračunava li se preko SDA ili Bratića s Tegeltijom, Radmanovićem ili nekim drugim potencijalnim ministrima u Vijeću ministara. Očito je da je namjera da se nemogućnost da se aktivno vode politički procesi, pokuša da prevede na neku etničku ravan, sukob naroda na ovom području i da se na tom tragu pokušava tražiti neko srpsko jedinstvo u entitetu RS, te ono prenijelo u Vijeće ministara. Mi nećemo doprinositi tome. Ti sukobi naroda su iza nas'', naglasio je Ramić.

Rekao je kako Deklaracija SDA ne sadrži ništa novo u odnosu na 2015. godinu, nakon koje je Senad Bratić također bio potpredsjednik Narodne skupštine RS-a i SNSD također pokušao formirati Vijeće ministara s SDA. Deklaracija SDA u dijelu, koji je sporan nekim političkim predstavnicima RS-a, jer, dodao je, tretira teritorijalnu organizaciju, na tragu je Prudskog sporazuma.

Kopirati
Drag cursor here to close