Formiranje vlasti

Bradara za Bljesak: Predsjednik i premijer FBiH ne mogu ići u paketu

Ne možete uvjetovati i tvrditi da se u paketu biraju predsjednik FBiH, potpredsjednici FBiH i premijer Federacije, izjavila je Bradara za Bljesak.info.
Vijesti / Politika | 17. 02. 2023. u 12:29 G.L. /Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lidija Bradara, kandidatkinja Kluba Hrvata za predsjednicu Federacije BiH, izjavila je za Bljesak.info da vjeruje da će doći do kakvog – takvog dogovora o predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH  i to na način da se ispoštuje Ustav FBiH i pravne proceduru.

"Izvršna vlast je predmet dogovora stranaka" 

“Izborom rukovodstva Federacije BiH izbori trebaju biti završeni. Sve što se dalje događa, odnosno, formiranje izvršne vlasti, nema izravne veze s time. Ne možete uvjetovati i tvrditi da se u paketu biraju predsjednik FBiH, potpredsjednici FBiH i premijer Federacije“, izjavila je Bradara za Bljesak.info.

"Ako ne možemo sami, Zastupnički dom će izabrati predsjednika i potpredsjednike Federacije" 

Sve pozicije izvršne vlasti su, dodaje, predmet političkih dogovora, koalicija stranaka i konzultacija, a ne ovako kako ih vidi Refik Lendo.

“Proces izbor entitetskog rukovodstva sada stoji, ako se mi ne možemo dogoviriti, onda će to učiniti Zastupnički dom koji će većinom glasova prisutnih zastupnika izabrati predsjednika i njegove zamjenike“, dodala je Bradara.

Podsjetimo, Refik Lendo se nije pojavio danas ni na drugom sastanku s kolegama Lidijom Bradarom i Igorom Stojanoviće kako bi dogovorili izbor entitetskog rukovodstva. 

Lendo je rekao da će se idućeg tjedna odazvati sastanku, te da nema federlane vlade bez SDA. Lendo je, također, rekao da je potrebno izabrati predsjednika Federacije i premijera Vlade Federacije u paketu što nikad do sad nisu bili ni slučaj i praksa. 

Do sada je FBiH vlast, sukladno ustavnim odredbama, formirana tek nakon što bi si imenovalo rukodovstvo Federacije koje bi tek onda dalo suglasnost za formiranje izvršne vlasti. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close