Salko Sokolović

''Bošnjacima pod hitno potrebna ravnopravnost u BiH''

Zastupnik Nikola Špirić (SNSD) je mišljenja da "ne postoji dobra volja da se o očiglednom problemu razgovara na demokratski način''.
Vijesti / Politika | 17. 01. 2018. u 13:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Smatram da su Bošnjaci najugroženiji narod u BiH, računajući na njihov status u entitetu RS, Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Hercegbosanskoj županiji, Posavskoj županiji... Ne možete me uvjeriti da, kad je HNŽ u pitanju, izbor izaslanika u Dom naroda, da 24 tisuće Hrvata zastupa jedan izaslanik, da 92 tisuće Bošnjaka zastupa jedan izaslanik i da 3.200 Srba zastupa jedan izaslanik'', rekao je zastupnik Salko Sokolović (Nezavisni blok) tijekom rasprave o Izbornom zakonu u parlamentarnoj skupštini BiH.

Dodao je kako, računajući na status Bošnjaka u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, "Bošnjacima pod hitno potrebna ravnopravnost u BiH''.

Naime, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nastavio je danas raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji mu je uputio Dom naroda nakon što ga je usvojio na prijedlog Kluba hrvatskih izaslanika.

Predloženim izmjenama se regulira izbor članova Predsjedništva BiH, implementira Odluka Ustavnog suda BiH, odnosno izbor izaslanika u Domu naroda Federacije BiH te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto (HDZ BiH) podsjetila je da se razlozi za donošenje ovog zakona ogledaju prvenstveno u provedbi Odluke Ustavnog suda BiH koja se poziva na opće načelo demokracije, prema kome jedan narod ne bira drugom političke predstavnike.

''Obzirom na to da je BiH demokratska država i da funkcionira temeljem zakona i slobodnih demokratskih izbora, to znači da se demokratsko odlučivanje ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem, odnosno izborom onih koje predstavlja i čije interese zastupa'', pojasnila je Krišto.

Zastupnik Momčilo Novaković (PDP-NDP) je tijekom rasprave kazao da neće podržati ni ovaj prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, a ni onaj koji su predložili zastupnici SDA, koji je također na dnevnom redu današnje sjednice.

Smatra da usvajanje bilo kojeg od ova dva prijedloga "komplicira daljnje odnose u BiH“.

''Mislim da, bez obzira što se radi o Izbornom zakonu BiH, suština problema, odnosno rješenje je u Federaciji BiH. To je stvar koja se mora riješiti unutar Federacije. Zbog toga vidim jedini način da se riješi, da se ponovno sjede za sto, da oni koji ga mogu riješiti dođu do rješenja i predlože ga usuglašenog ovom parlamentu i da to pitanje na takav način skinemo s dnevnog reda'', rekao je Novaković.

Usvajanje bilo kog prijedloga, dodaje, proizvest će mnogo goru situaciju nego što je danas.

Zastupnik Saša Magazinović (SDP BiH) je kazao da sumnja u namjeru da je uopće cilj većeg broja političkih stranaka na vlasti da se Izborni zakon promijeni.

''Mislim da je konačni cilj da se zakon ne promijeni, da se uđe u izbore, da se oni održe, a prije toga da se govori o tome da to nije moguće, ali ipak pod pritiskom stranaca da se izbori održe, a da se onda uz snažan politički utjecaj na članove Središnjeg izbornog povjerenstva, kreiraju rezultati izbora'', kazao je Magazinović. Dodao je da je on za to da zastupnici učine svoj maksimum, da omoguće legitiman izbor, "a legitiman izbor je ono što narod želi, a ne što žele oni koji na dan izbora u sedam sati ujutro već imaju 20, 30 ili 50 tisuća ubačenih listića unaprijed''.

''Mi nismo imali legitimne izbore, jer se na našim izborima dešavaju krađe'', ustvrdio je Magazinović.

Zastupnik Nikola Špirić (SNSD) je mišljenja da "ne postoji dobra volja da se o očiglednom problemu razgovara na demokratski način''.

Zastupnik Senad Šepić (Nezavisni blok) je kazao kako treba napraviti tu situaciju "u kojoj će naši građani - Srbi, Hrvati i Bošnjaci, biti do kraja uvjereni da ono što oni izaberu, ono što oni zaokruže, da će to biti prepoznato i da će ti ljudi sjediti u parlamentima''.

Zastupnica Diana Zelenika (HDZ 1990) je kazala da joj je čudna formulacija koju je izrekao izaslanik Salko Sokolović "kada kaže da su Bošnjaci najviše ugroženi''.

''Malo mi je čudno da je najbrojniji narod, koji je četiri puta brojniji u odnosu na Hrvate, po zadnjem popisu iz 2013. godine, najviše ugrožen'', kazala je Zelenika.

Po okončanju rasprave, zastupnici su se izjašnjavali o prijedlogu da odmah glasuju o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji su razmatrali po hitnoj proceduri, ali taj prijedlog nije prihvaćen pa će se o njemu izjašnjavati kada okončaju raspravu i o preostalim točkama dnevnog reda.

Kopirati
Drag cursor here to close