Trebalo biti upućeno u proceduru

Bosić: Još nemamo izmjene Zakona o VSTV-u u parlamentarnoj proceduri

Vijeće ministara trebalo je u roku od 120 dana dostaviti izmjene u parlamentarnu proceduru, ali...
Vijesti / Politika | 14. 12. 2017. u 14:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka - SDS) podsjetio je da su zaključkom ovog doma iz srpnja od Vijeća ministara zatražene izmjene i dopune Zakona o Visokom-sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV).

Napomenuo je da je to urađeno u okviru, kako je kazao, kvalitetne rasprave o stanju u pravosuđu BiH s posebnim osvrtom na borbu protiv kriminala i korupcije te je Vijeće ministara trebalo u roku od 120 dana dostaviti izmjene u parlamentarnu proceduru, ali i izmjene drugih zakona vezanih za ovu oblast, s ciljem rješenja brojnih pitanja u sistemu pravosuđa.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić podvukao je da je i ovo izvršno tijelo odmah nakon rasprave u Zastupničkom domu na narednoj sjednici zadužilo Ministarstvo pravde BiH da u suradnji s VSTV-om izradi novi integrirani nacrt zakona o VSTV-u.

Trebala je biti formirana i radna grupa koja bi radila na izradi tog zakona uvažavajući prijedloge proizašle iz ovih rasprava te u skladu s preporukama Venecijanske komisije, savjetodavnog tijela Vijeća Europe, ali i preporukama proizašlih iz Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između BiH i Europske unije.

''Međutim, Ministarstvo pravde Republike Srpske nije imenovalo svog predstavnika u ovu radnu grupu, a nedostaje i mišljenje VSTV-a. Stoga još uvijek nema teksta tog zakona koji bi uključio mišljenje svih institucija, a već određeno vrijeme nemamo ni produktivne sastanke Strukturiranog dijaloga'', pojasnio je Zvizdić.

Nezadovoljstvo ovakvim odgovorom izrazio je Bosić, naglašavajući da je to bila obveza Vijeća ministara, posebno ističući da je stepen korupcije u BiH osnovna kočnica za napredak te da nije problem u pojedincima nego u sistemu zbog čega je novi zakon i potreban.

Kopirati
Drag cursor here to close