Scenariji

Bloomberg se raspisao o BiH: Sirotinja, crvena linija i bijegovi

Bloomberg tvrdi kako je jedan od razloga takvom stanju u BiH to što je ostavljena u praznom prostoru između obećanja članstva u EU i integracija u NATO.
Vijesti / Politika | 14. 09. 2018. u 10:12

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako nastavi ovim tempom, BiH će biti potrebno 60 godina da dosegne prosjek primanja zemalja članica EU'', objavio je ugledni američki Bloomberg u reportaži o BiH.

Kako su prenijele Nezavisne novine, citirajući Emanuela Salinasa, šefa Ureda Svjetske banke u BiH, koji upozorava da će zemlju napustiti većina stanovništva zato što ne vide nikakvu perspektivu za sebe i svoje obitelji, Bloomberg ističe da postoji opasnost da se zemlja vrati u stanje nestabilnosti, posebno zbog geopolitičkih prilika.

Balkanski nacionalisti

Faruk Hadžić, ekonomski analitičar, kaže kako se slaže s procjenom da BiH treba više desetljeća da stigne razinu prihoda, ali ne misli da loša ekonomska situacija može izazvati tenzije.

Kaže kako je 2008. godine radio simulaciju po kojoj je pretpostavio potpunu stagnaciju rasta bruto domaćeg proizvoda EU i solidnih četiri posto rasta za BiH.

''Prema takvom scenariju, mi bismo se negdje 2070. izjednačili s prosjekom EU, a u proteklih deset godina situacija se nije poboljšala, nego, naprotiv, pogoršala. BiH sada ima rast između 2,4 i tri posto, a imajte u vidu da je to rast s niske osnove. Naših tri posto se, na primjer, nikako ne može uspoređivati s njemačkim rastom od tri posto jer je njihova osnova neusporedivo šira'', rekao je.

Kako navodi ova medijska kuća, balkanski nacionalisti ohrabreni su revizionističkom vanjskom politikom Donalda Trumpa, američkog predsjednika, sve jačom ulogom Turske i Rusije na Balkanu, kao i valom populističkog nacionalizma u Europi. Bloomberg upozorava da oni priželjkuju prekrajanje granica u regiji koji je nedavno pretrpio velika ratna razaranja.

Rata nema, nestabilnosti ima

Oni upozoravaju da ove tendencije, kao i bliskost srpskih političkih lidera s Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije, i bošnjačkih s Recepom Tayyipom Erdgoanom, možda ne mogu dovesti do novog rata, ali mogu do ozbiljne nestabilnosti, koja bi mogla imati posljedice po Europu. Osim rastućeg secesionizma i nacionalizma u BiH, kao opasan problem navode i ideje o promjeni granica i razgovorima koje tim povodom vode predstavnici Beograda i Prištine.

 


''Čak i ideja da se mijenjaju granice mogla bi izazvati domino efekt u BiH, koja je podijeljena po etničkim linijama u dva entiteta od kojih u jednom dominiraju Srbi, a u drugom muslimani i Hrvati'', piše Bloomberg.

Fadil Novalić, premijer FBiH, je Bloombergu izjavio da bi prijetnja ratom bila veća ako bi Milorad Dodik, predsjednik RS, nastavio insistirati na promjeni granica u BiH.

''Svaki sporazum između Kosova i Srbije će na ovaj ili onaj način dotaći BiH, koja je zadnjih tisuću godina bila raskrsnica svjetskih sukoba'', navedeno je.

Crvena linija

Bloomberg tvrdi kako je jedan od razloga takvom stanju u BiH to što je ostavljena u praznom prostoru između obećanja članstva u EU i integracija u NATO.

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, kako piše Bloomberg, je tražio da međunarodna zajednica podvuče crvenu liniju kao upozorenje da ne dođe do odvajanja RS. On, kako ističe Bloomberg, ne vjeruje da će do toga doći, ali da sami razgovori o secesiji stvaraju nestabilnu atmosferu.

Inzko je upozorio da je EU spremila mjere sankcija ukoliko bi se Dodik usudio da krene u secesiju. Podsjećanja radi, mjere su usvojene 2011. godine i daju pravo aktiviranja u slučaju da dođe do ozbiljnog ugrožavanja Daytonskog sporazuma.

Inzko, također, ističe kako je Srebrenica nakon rata pripala RS i da međunarodna zajednica mora biti pažljiva da to ne bude novi povod za rat, s obzirom na ono što se tamo dogodilo, prenijele su Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close