Prognoze

Deset najgorih scenarija za 2016. po Bloombergu

Vijesti / Flash | 15. 12. 2015. u 15:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Časopis Bloomberg je sastavio popis od deset najpesimističnijih scenarija za 2016. godinu i pokušao prognozirati do čega mogu dovesti uspjesi ruske politike na međunarodnoj areni, pobjeda populističkih raspoloženja u SAD i migracijska kriza u Europi.

Putin dobija sve što želi

Prema prvom scenariju, „Putin vrti oko prsta Obamu“ u procesu potpisivanja sporazuma za borbu protiv DAEŠ-a i promovira uvjete koji odgovaraju Moskvi. Zajednički napori u okviru sporazuma zaustavljaju priliv izbjeglica i skidaju ogroman teret sa leđa kancelarke Njemačke i drugih europskih lidera, što dovodi do toga da Angela Merkel popušta pod pritiscima europskog biznisa i pristaje oslabiti antiruske sankcije. Na ovaj način, Vladimir Putin dobija sve što želi: učvršc´uje svoj utjecaj na Bliskom istoku i tjera Europu, najvec´eg trgovinskog partnera Rusije, da mu izađe u susret, navodi list.

Europskoj uniji prijeti raspad zbog antimigrantskog raspoloženja

Prema drugom scenariju, Europskoj uniji prijeti raspad zbog antimigrantskog raspoloženja. Teroristički napadi u Parizu uz neprekidni priliv izbjeglica izazivaju političku krizu u Europi. Kancelarka Njemačke Angela Merkel je prinuđena podnijeti ostavku, jer njezinu politiku 'otvorenih vrata' ne podržava nitko iz njezine stranke. U isto vrijeme, Marin le Pen, čija pobjeda na sljedećim izborima postaje sve izvjesnija, pokrec´e val populističkih raspoloženja koji prati porast ksenofobije i strah, što potkopava opće europske principe.

Pobjeda Donalda Trumpa

Neugodno iznenađenje, smatra Bloomberg, postat c´e pobjeda Donalda Trumpa među republikancima i njegovo dalje napredovanje na izborima za predsjednika SAD. Milijarder namjerava realizirati planove za transformaciju američkog poreznog kodeksa, jačanje oružanih snaga i pooštravanje migracijske politike — do zabrane na ulazak u SAD muslimanima i izgradnju zida na granici sa Meksikom. „Teško je predvidjeti što c´e biti sa američkom politikom pod rukovodstvom administracije Trampa“, navodi Tom Fulerton, profesor ekonomije i financija na Sveučilištu El Paso u Teksasu.

U pesimističke scenarije ulaze i eskalacija cyber napada na američke banke, slabljenje kineske ekonomije, izlazak Velike Britanije iz EU, pogoršanje klimatskih promjena, napad Izraela na vojne objekte Irana, nerede u Latinskoj Americi i rast cijena nafte zbog zauzimanja naftne infrastrukture džihadista u zemljama Bliskog istoka, prenosi agencija Sputnik.

Kopirati
Drag cursor here to close