Sjednica

Blokiran centar Sarajeva: Nekoliko boraca ušlo u zgradu Parlamenta FBiH

Vijesti / Politika | 28. 02. 2019. u 11:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Avaz.ba / 

Nekoliko predstavnika demobiliziranih boraca ušlo je u zgradu Parlamenta FBiH gdje se održava prva radna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Inače, ispred zgrade Parlamenta FBiH u Sarajevu okupilo nekoliko desetina nekadašnjih boraca Armije BiH koji su poručili da ne odustaju od zahtjeva za objavljivanje jedinstvenog registra boraca, ukidanje financiranja mnogobrojnih boračkih udruga iz proračuna i borački dodatak.

Ispred zgrade parlamenta je veliki broj policajaca, a postavljena je i zaštitna ograda, dok je promet u Ulici Hamdije Kreševljakovića obustavljen.

Video: Demobilizirani borci ispred zgrade Parlamenta FBiH

''Zahtijevamo izradu i javnu objavu Registra boraca. Također, tražimo da se ukine financiranje ogromnog broja boračkih udruga i, naravno, borački dodatak. Očekujemo da se ove tri stvari riješe na današnjoj sjednici, a znamo da to zastupnici mogu riješiti u pet minuta'', rekao novinarima predstavnik boraca Drago Grbavac.   

Poručuju da se prioritetno treba izvršiti revizija obitelji šehida i poginulih boraca.

I Specijalci MUP-a KS razgovarali su s borcima, poručujući im da se povuku prema zgradi.

Podsjetimo, pred zastupnicima Zastupničkog doma danas se treba naći Prijedlog zakona o pravima demobilziranih boraca i članova njihovih obitelji kojim se udovoljava zahtjevima boraca, prvenstveno za javnu objavu registra boraca, te uvođenje boračkog dodatka. 

Također, na sjednici bi po skraćenom postupku trebali biti razmatrani prijedlozi zakona kojima bi sedam općina u FBiH dobilo status grada.

Riječ je o općinama Čapljina, LJubuški, Gradačac, Visoko, Živinice, Gračanica i Srebrenik, a ove lokalne zajednice podnijele su Vladi FBiH inicijativu za dobivanje statusa grada.

Da bi ove općine postale gradovi neophodno je da inicijativu potvrde oba doma Parlamenta FBiH.

Na današnjoj redovnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH pred zastupnicima će se naći i Nacrt zakona o podršci porodicama sa djecom, kojim se predviđa da sva socijalno ugrožena djeca na području Federacije imaju dječiji dodatak.

Dječiji dodatak bi se financirao iz federalnog proračuna čime bi bila otklonjena diskriminacija s obzirom na to da je sada isplata dječijeg dodatka zavisila od financijske moći županija.

Dječiji dodatak se u oisnosti o kojoj županiji je riječ kreće od devet KM do 50 KM. Ovim zakonom se daju ista prava svim nezaposlenim porodiljama u FBiH koje sada u nekim kantonima nemaju nikakvu naknadu.

Kopirati
Drag cursor here to close