Ivancov

BiH u NATO-u je prijetnja sigurnosti

Ivancov je rekao i da su ruski geopolitički interesi na Balkanu u razvoju dugoročne suradnje, promoviranju političke i ekonomske stabilnosti i sigurnosti u regiji.
Vijesti / Politika | 27. 12. 2018. u 10:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ulazak BiH u NATO doveo bi do stvaranja dodatnih linija razdvajanja u Europi i ne bi doprinio povećanju razine sigurnosti i stabilnosti u regiji, rekao je za Glas Srpske veleposlanik Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.

''U ovom trenutku svjedočimo intenziviranju napora da se BiH ugura u tu alijansu. I ovo nesumnjivo predstavlja, ne samo miješanje u unutarnje stvari BiH, već krši i daytonske principe ravnopravnosti tri naroda u donošenju vanjskopolitičkih odluka, budući da u BiH ne postoji konsenzus o ovom pitanju, o čemu jasno svjedoči Deklaracija o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske'', rekao je Ivancov.

Pola BiH protiv NATO-a

Naveo je kako je očigledno riječ o vojnim ciljevima i zadacima koji nemaju nikakve veze s utvrđivanjem demokratskih vrijednosti, provlačenjem stranih investicija i gašenjem šumskih požara, kako to pokušavaju predstaviti neki od ruskih zapadnih partnera.

Komentirajući potez službenog Bruxellesa da upravo sada da zeleno svjetlo za ulazak BiH u NATO, Ivancov je istaknuo kako je Rusija u više navrata iznosila negativan stav o proširenju NATO-a.

 


''Skoro polovina BiH protivi se ulasku u taj vojni blok, koji se tijekom prošlih sukoba okrenuo protiv jedne od sukobljenih strana. Poginuli su ljudi, pričinjena je znatna materijalna šteta i stradala je priroda. Posljedice još osjećaju svi stanovnici BiH, bez obzira ne etničku pripadnost'', naglasio je Ivancov.

OHR pregazilo vrijeme

Veleposlanik Rusije smatra da je Ured visokog predstavnika (OHR) davno trebalo zatvoriti jer, kako je naglasio, taj institut je davno pregazilo vrijeme.

Dodao je kako je Moskva za stabilnu, prosperitetnu i neovisnu BiH i, kao jedan od jamaca Daytonskog mirovnog sporazuma, svoj zadatak vidi u doprinosu strogom poštovanju principa ovog sporazuma.

Ruski interesi

Ivancov je rekao i da su ruski geopolitički interesi na Balkanu u razvoju dugoročne suradnje, promoviranju političke i ekonomske stabilnosti i sigurnosti u regiji.

Kada je riječ o dosadašnjoj suradnji Rusije i Republike Srpske, Ivancov je napomenuo kako se ona dosljedno razvija u svim oblastima, uključujući ekonomiju, trgovinu, znanost, obrazovanje i kulturu.

Podsjetio je i da se posljednjih godina povećava izvoz voća i povrća na rusko tržište, te naveo i da napreduje bilateralna kulturna i humanitarna razmjena, zasnovana na dubokim povijesnim tradicijama.

Kopirati
Drag cursor here to close