Ucjene na putu

Petljamo se u NATO-čvor

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, već ranije je rekao da neće podržati imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH dok ne prođe MAP.
Vijesti / Politika | 26. 12. 2018. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve su prilike da neće proći Prijedlog godišnjeg nacionalnog plana BiH 2018-2019. godine, a sve će biti jasno već u četvrtak na sjednici Vijeća ministara BiH, jer je Mirko Šarović, jedan od zamjenika predsjedavajućeg, rekao da će tražiti da se ova točka skine s dnevnog reda.

Pet poglavlja

Predlagač ovog dokumenta je Povjerstvo za NATO integracije BiH, koje je prijedlog uputila Vijeću ministara, iako prošlog tjedna na sjednici nije bilo kvoruma za odlučivanje o njemu jer nitko iz reda srpskog naroda nije došao, prenosi Srna.

Josip Brkić, predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracije BiH, uputio je prošlog tjedna Vijeću ministara na razmatranje tekst Nacrta godišnjeg nacionalnog programa 2018-2019.  Riječ je o godišnjem programu BiH, gdje se kroz pet poglavlja koja tretiraju politiku, ekonomiju, pravo, obranu i resurse zemlje govori o viđenju suradnje BiH i Sjevernoatlantskog saveza.

Prema Brkićevim riječima, to nije nikakav dokument koji BiH stavlja izravno u članstvo u NATO, već je riječ o godišnjem, cikličnom, dinamičnom dokumentu.

Sead Jusić, zamjenik predsjednika Povjerenstva za NATO integracije BiH i zamjenik ministra obrane BiH, kazao je kako ne vidi razlog zbog kojeg Prijedlog nacionalnog godišnjeg plana ne bi bio usvojen na sjednici u četvrtak, jer su svi zahtjevi članova Vijeća ministara ugrađeni u prijedlog i upućeni na razmatranje.

Nema uvjeta

''Neću biti u četvrtak na sjednici, jer će biti ministrica Marina Pendeš. Ne mogu procjenjivati što će se dogoditi i hoće li ili ne prijedlog biti usvojen'', kazao je Jusić.

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, je izjavio da neće biti uvjeta da Vijeće ministara raspravlja o prijedlogu.

Prema njegovim riječima, dok god se Povjerestvo ne izjasni o tom planu, nema uvjeta da to radi Vijeće ministara.

''Akcijski plan za članstvo (MAP) je međunarodna obveza koju je Republika Srpska preuzela tako što je član Predsjedništva BiH iz RS glasovao za ovu odluku i mi se ne možemo pretvarati da toga nema'', rekao je Crnadak.

Šarović kaže kako ovaj dokument ne može biti prihvaćen bez suglasnosti ministara iz reda srpskog naroda.

Komšićeva ucjena

''Manjkavost tog dokumenta koji je upućen Vijeću ministara je to što nije prošao potrebnu proceduru kroz Povjerenstvo, gdje su izostali predstavnici i članovi Povjerenstva iz reda srpskog naroda i time to nije dokument Povjerenstva, nego samo njezinog predsjednika, gospodina Brkića'', rekao je Šarović te dodao da će zato zatražiti da ova točka bude skinuta sa dnevnog reda.

Ističe, također, da ovaj saziv Vijeća ministara, koji je u tehničkom mandatu, ne treba razmatrati tako važan dokument, te da mora uzeti u obzir stav RS.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, već ranije je rekao da  neće podržati imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH dok ne prođe MAP.

Iz SDA su nakon posljednje sjednice Predsjedništva ove stranke poručili da su za NATO integracije i da osuđuju opstrukcije u procesu usvajanja godišnjeg nacionalnog programa.

''Smatramo protuzakonitim poziv upućen članovima Povjerennstva za NATO integracije BiH srpske nacionalnosti, od kojih je uz prijetnje traženo da ne sudjeluju u radu ovog povjerenstva'', kazao je Adil Osmanović, još aktualni ministar civlnih poslova BiH i zamjenik predsjednika SDA.

RS se protivi savezima

Predsjedništvo SDA, kako je rekao Osmanović, smatra da nikakva demilitarizacija BiH nije moguća, niti je prihvatljiva.

Dušanka Majkić (SNSD), novoizabrana izaslanica iz RS u Dom naroda BiH, kaže da je evidentno da s više strana dolazi otpor da Vijeće ministara usvoji prijedlog.

''Program nije došao redovnim putem pred Vijeće ministara i  s obzirom na to da je eksplicitan stav RS da ona u tome ne može sudjelovati zbog  već poznatog stava NS RS, koja se protivi svrstavanju u bilo kakav vojni savez, očekuje se da će na sljedećoj sjednici taj program biti na dnevnom redu, ali se duboko nadam da predstavnici srpskog naroda, ministri u Vijeću ministara, neće glasovati za nešto što je protivno interesima RS. U tom smislu program ne može biti usvojen, a to znači da se sve vraća na početak'', rekla je Majkić.

 


Na sastanku 14. prosinca u Banja Luci, posvećenom pitanjima aktiviranja Akcijskog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO i poziciji RS, zaključeno je da aktiviranje MAP-a i sve aktivnosti koje se provode u tom kontekstu nisu prihvatljivi za Srpsku. BiH je zeleno svjetlo za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) dobila na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Sjevernoatlantske alijanse u Bruxellesu 5. prosinca.

Elementi državnog udara

''Blokiranje formiranja novog Vijeća ministara, uz aktivnosti Denisa Zvizdića da na sljedećoj sjednici ove institucije nelegalno odobri tzv. godišnji nacionalni program za pripreme učlanjenja u NATO, ima elemente državnog udara'', izjavio je Srni Srđan Perišić, savjetnik za politička pitanja srpskog člana Predsjedništva BiH.

Perišić je naveo da je Zvizdić takve aktivnosti i najavio na sastanku sa zamjenikom državnog tajnika SAD Johnom Sullivanom.

''On je tada Sullivanu predočio da za usvajanje tzv. godišnjeg nacionalnog programa za pripreme učlanjenja u NATO ima malo vremena i da je potrebno to uraditi na bilo koji način s postojećim Vijećem ministara'', rekao je Perišić.

Istaknuo je kako Vijeće ministara BiH u tehničkom mandatu može obavljati samo tekuće poslove, ali ne može donositi nikakve propise, pogotovo one kao što je godišnji program za Akcijski plan za članstvo u NATO-u.

Kopirati
Drag cursor here to close