Svašta

BiH tužila samu sebe sudu u Strasbourgu

Povratnici u Kotorsko smatraju da su suočeni s kršenjem imovinskih prava jer im je navodno spriječen pristup i onemogućeno korištenje zemljišta.
Vijesti / Politika | 26. 01. 2018. u 09:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH podnijelo je, u ime povratnika u Kotorsko kod Doboja, apelaciju Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu protiv BiH, što je do sada neviđen primjer jer to znači da je BiH tužila samu sebe, piše Glas Srpske.

Povratnici u Kotorsko smatraju da su suočeni s kršenjem imovinskih prava jer im je navodno spriječen pristup i onemogućeno korištenje zemljišta.

''Dodatni paradoks je činjenica da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, na čijem je čelu kadar SDA Semiha Borovac, za podnošenje apelacije angažiralo odvjetnika na osnovu ugovora o djelu, i za tu uslugu u listopadu 2016. godine isplatilo mu 3.000 KM'', navodi Glas Srpske.

Šef Ureda pravnog predstavnika Republike Srpske Slobodan Radulj rekao je kako je do sada neviđeno da državna institucija financira privatnog odvjetnika da tuži svoju državu Europskom sudu za ljudska prava, prenosi Srna.

"Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je za tu uslugu platilo 3.000 KM odvjetniku Nedimu Ademoviću. To ministarstvo je zaduženo da zastupa BiH u tom istom sudu jer pri njemu postoji ured agenta za zastupanje BiH u Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. To znači da ministarstvo istovremeno financira obranu u slučaju svih apelacija protiv BiH u tom sudu, a s druge strane, financira privatne tužbe u kojima je tužena BiH", navodi Radulj.

On smatra da je krajnja namjera pokušaj da neizravno bude tužena Republika Srpska.

"U Europskom sudu za ljudska prava pojavljuje se BiH kao tužena strana, a neizravno Srpska, jer se posljedice takve tužbe izravno, financijski i materijalno, odnose na Srpsku", rekao je Radulj.

Najavio je kako će uputiti dopis Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i agentu BiH u Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu u kojem će ih upozoriti da je to nezakonito.

Kopirati
Drag cursor here to close