FBiH

Povrat 200 vojnih stanova moguć jedino tužbama u Strasbourgu

Vijesti / Flash | 15. 04. 2017. u 08:05 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Udruženja vojnih penzionera Republike Srpske Milorad Kutlešić izjavio je da će članovi Udruženja, nakon što iscrpe sve pravne mogućnosti u BiH, povrat oko 200 vojnih stanova u Federaciji BiH ostvariti pokretanjem tužbi protiv BiH pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

"Vlasti i pravosudne institucije Federacije BiH godinama opstruiraju povrat vojnih stanova bivšim pripadnicima JNA, odnosno Vojske Republike Srpske", rekao je Kutlešić Srni.

Kutlešić napominje da vlasnici vojnih stanova svojim novcem plaćaju tužbe i odvjetnike kako bi ostvarili pravo na povrat vojnih stanova u FBiH.

"U praksi se događa da županije donesu presudu o povratu vojnih stanova, koju zatim obori Vrhovni sud FBiH vraćajući predmet u ponovni postupak, čime samo dobijaju na vremenu produžavajući našu agoniju", istaknuo je Kutlešić.

On je rekao da Vlada FBiH ne provodi ranije usvojeni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na koje postoji stanarsko pravo, a kojim je predviđeno da vlasnici ili nositelji stanarskog prava nad stanovima JNA u FBiH neće moći vratiti svoje stanove, već će za njih moći dobiti nadoknadu, ako novo stanarsko pravo nisu ostvarili u nekoj od država SFRJ.

Kutlešić je naveo da se najveći broj potraživanih stanova bivših pripadnika JNA i VRS nalazi na području Sarajeva, Bihaća, Mostara, Zenice i Tuzle.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, od 14 podnesenih tužbi, do sada je donio odluku u korist bivšeg časnika JNA Branimira Đokića, kojom je naložena isplata odštete od 65.000 eura na ime materijalne i nematerijalne štete zbog nemogućnosti da vrati stan u Sarajevu koji je otkupio.

Sud u Strasbourgu donio je istu odluku kojom je BiH naloženo i da obešteti Ljeposavu Mago sa 58.000 eura, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close