Summit u Marrakechu

BiH pozdravlja napore UN-a usmjerene ka rješavanju pitanja migracija

"U skladu s relevantnom Odlukom Predsjedništva, Bosna i Hercegovina će u Marakešu biti predstavljena na razini predsjedavajućeg Predsjedništva BiH - rečeno je Feni iz MVP-a u odgovoru na upit u vezi sa summitom u Marakešu, zakazanim za 10. i 11. 12.
Vijesti / Politika | 17. 11. 2018. u 15:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina s velikom pažnjom prati aktivnosti u Ujedinjenim narodima (UN) u vezi s pregovorima oko dokumenta "UN compact o migracijama“.

"U tom smislu, Misija Bosne i Hercegovine pri UN-u u New Yorku je redovno sudjelovala na svim sastancima, koji se bave tom tematikom", rečeno je Feni u Ministarstvu vanjskih poslova BiH (MVPBiH).

Kako iz tog ministarstva navode, Bosna i Hercegovina smatra da se pitanje migracija, kao izuzetno kompleksno pitanje, može rješavati samo na regionalnom i globalnom nivou, u okviru multilateralnih organizacija.

U tom kontekstu, Bosna i Hercegovina pozdravlja napore UN-a usmjerene ka sveobuhvatnoj analizi i prijedlozima mogućih odgovora na ovaj veliki izazov, te cijeni da je to jedini način za pravilno postavljanje smjernica kojima bi se u početku ublažili, a kasnije i riješili, kako uzroci, tako i posljedice tog problema (pitanja migracija).

Iz MVP-a BiH ističu da su nadležne institucije BiH u fazi razmatranja posljednje verzije predloženog dokumenta za usvajanje na predstojećem summitu u Marakešu (Maroko), te da će nakon detaljne analize, a uzimajući u obzir interese BiH, predložiti konačan stav oko njegovog prihvaćanja.

Istovremeno, preciziraju da predloženi dokument nije pravno obavezujući, nego da prvenstveno predstavlja izraz političke volje zemalja-članica UN-a.

"U skladu s relevantnom Odlukom Predsjedništva, Bosna i Hercegovina će u Marakešu biti predstavljena na razini predsjedavajućeg Predsjedništva BiH - rečeno je Feni iz MVP-a u odgovoru na upit u vezi sa summitom u Marakešu, zakazanim za 10. i 11. prosinac.

Kopirati
Drag cursor here to close