Sigurnosni izazovi NATO-a

BiH pod budnim okom Stoltenberga

Olav Reinertsen kaže kako je Stoltenberg pažljivo prati situaciju na Zapadnom Balkanu, posebno u BiH
Vijesti / Politika | 10. 10. 2023. u 10:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najava posjete generalnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga Bosni i Hercegovini, iako nije još potvrđena, još je jedna potvrda da on zaista pažljivo prati situaciju na Zapadnom Balkanu, naročito u BiH, rekao je danas u Sarajevu veleposlanik Norveške u BiH Olav Reinertsen, čija je zemlja kontakt točka NATO-a u BiH.

Govoreći na otvaranju Dvodnevne konferencije o sigurnosnim izazovima NATO-a, koju je norveško veleposlastvno organiziralo zajedno sa Atlantskom inicijativom, najavio je da će se u naredna dva dana razgovarati „apsolutno o svemu“.

''Razgovarat će se o sigurnosnoj situaciji u BiH, ali isto tako i o sigurnosnoj situaciji na našem kontinentu naročito nakon brutalne ruske invazije, agresije na Ukrajinu'', kazao je on.

Zemlje koje zaslužuju posebnu pozornost

U vezi sa sigurnošću građana BiH, rekao je da je NATO trenutno fokusiran na situaciju u BiH, a to se odnosi i na sve saveznike, piše Fena.

Podsjetio je da je prošle godine generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg definirao koje su to zemlje koje zaslužuju posebnu pažnju. Zajedno sa BiH definirao je Gruziju i Moldaviju, naročito nakon brutalne ruske agresije.

Upitan za najavu moguće posjete Stoltenberga, također Norvežanina, BiH ovog mjeseca, Reinertsen je rekao da generalni sekretar NATO-a zaista pažljivo prati situaciju na Zapadnom Balkanu, naročito u BiH.

''Vidim da postoje neke najave o njegovoj posjeti. To nije definitivno potvrđeno, ali isto tako znam da on pokazuje ogroman interes da posjeti BiH, koja je na kraju članica programa Partnerstvo za mir. Ali, upravo mislim da je takva najava još jedna potvrda njegove i NATO-ove predanosti BiH'', kazao je on.

Ljudi iz RS-a žele NATO

Predsjednica Atlantske inicijative Edina Bećirović najavila da je da će danas po prvi put biti predstavljeni rezultati istraživanja koje je provela Atlantska inicijativa.

''Interesantno je da se nalazi tih istraživanja u velikoj mjeri ne poklapaju s političkim diskursom. Diskurs je na političkom nivou jasno isprepleten raznim sukobima. U javnom diskursu oni koji govore o NATO-u pričaju na način kao da govore u ime svih u BiH. Međutim, naše istraživanje je ispričalo jednu drugačiju priču i u tu vidimo prostor za dijalog'', kazala je ona.

Sead Turčalo, potpredsjednik Atlantske inicijative, je dodao da je istraživanje provedeno na reprezentativnom uzorku u cijeloj BiH i rezultati ne reflektiraju onaj stav da je netko unaprijed protiv NATO-a, da se o NATO-u ne može razgovarati...

Tako, na primjer, na pitanje bi lii njihov strateški izbor bio Rusija i Kina ili NATO, polovina ispitanika iz Republike Srpske se opredijelila za NATO ili nije bila odlučna u tom izboru, što je suprotno od dominantne percepcije.

NATO potiče čelnike u BiH da izbjegavaju retoriku koja izaziva podjele

Zapovjednik zajedničkog zapovjedništva snaga NATO-a, admiral Stuart Munsch kazao je da NATO čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine (BiH) i da potiče čelnike u našoj zemlji da izbjegavaju retoriku koja izaziva podjele, odnosno da se usredotoče na reforme za dobrobit svih u BiH.

Također je istaknuo da NATO podržava euroatlantski put Bosne i Hercegovine i njezine institucije u njihovoj provedbi reformi sektora obrane i sigurnosti, piše Fena.

Surađuju s BiH

"Povećali smo razinu političke i praktične podrške BiH u oblastima poput upravljanja krizama, aeromedicinske evakuacije i upravljanja kemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim incidentima. Naši timovi u stožeru u Napulju, i naši vojni i civilni predstavnici u stožeru u Sarajevu blisko surađuju s obrambenim i sigurnosnim institucijama BiH", kazao je Munch.

Uoči dolaska u Prištinu Munsch je kazao da će NATO rasporediti dodatne snage na Kosovu kako bi osigurao da KFOR ima potrebne resurse kako bi se suočio sa svim izazovima.

"Zabrinut sam zbog nedavnog nasilja na Kosovu, uključujući napad na vojnike KFOR-a u svibnju i napad na Kosovsku policiju u rujnu. Misija NATO-a KFOR nastavlja se fokusirati na nepristranu provedbu svog mandata na osnovi Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, a to je da pruža sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu“, kazao je Munsch za Balkansku sigurnosnu mrežu.

Konstruktivni dijalog

Munsch je ponovio kako Beograd i Priština moraju poduzeti konkretne korake ka deeskalaciji situacije na sjeveru Kosova i suzdržati se od daljeg neodgovornog ponašanja koje stvara atmosferu pogodnu za širenje nasilja.

"Konstruktivni dijalog je jedini način za prevladavanje razlika. Dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU je najbolja platforma za pronalaženje rešenja koje uvažava prava svih zajednica", istaknuo je Munsch.

Munsch je podsjetio da je NATO na Kosovu već rasporedio 500 dodatnih turskih vojnika nakon tenzija u svibnju, koje su u rujnu zamijenile snage iz Bugarske i Grčke.

"Osim toga, 28. rujna se oko 200 britanskih vojnika iz Prvog bataljuna Kraljevskog puka princeze od Walesa pridružilo britanskom kontingentu od 400 vojnika koji se već nalazi na Kosovu. Uslijedit će pojačanja i od drugih članica NATO", rekao je Munsch.

Munsch je istaknuo da je nakon početka rata u Ukrajini, NATO znatno povećao svoje prisustvo u regiji uvodeći i dvije nove multinacionalne borbene grupe u Bugarskoj i Rumunjskoj te da je NATO "spreman braniti svaki pedalj savezničkog teritorija od bilo kakve agresije".

Kopirati
Drag cursor here to close