Dodik

BiH je već mrtva

Dodik kaže da je ''očigledno da su Nijemci došapnuli političkim predstavnicima Bošnjaka da jedino tako mogu da im završe unitaristički bosanski projekt, i dali instrukcije kako i šta da rade''.
Vijesti / Politika | 30. 04. 2024. u 14:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska poštuje svaku žrtvu i tuguje zbog svakog izgubljenog života, svakog čovjeka bez obzira na nacionalnost, boju kože i njegova opredjeljenja, ali ne može i neće pristati na manipulacije i zatvarati oči na obmane i laži koje dolaze od onih koji su i sami doživjeli takvu bol i izgubili nekoga.

''Priča o Srebrenici i obraćanje u UN Munire Subašić, ali i Emira Suljagića za kojeg svi znamo tko je i šta je, kao i tvrdnje udruženja žrtava da Republika Srpska radikalizira situaciju imaju za cilj da se stvori atmosfera da je Srpska ta koja želi sukobe i da se instaliraju trupe. To su potvrdili i u svom pismu", rekao je Dodik agenciji Srna.

Unitaristički projekt

Rekao je da je ''očigledno da su Nijemci došapnuli političkim predstavnicima Bošnjaka da jedino tako mogu da im završe unitaristički bosanski projekt, i dali instrukcije kako i šta da rade''.

"Sramno je i tužno na koji način su iskorištene žrtve u Srebrenici. Na kraju od rezolucije neće biti ništa, jer ne postoji većinska podrška, žrtve će biti ponižene, a odnosi Srba i Bošnjaka trajno narušeni", rekao je Dodik.

Dodao je da će Zapad postići šta je htio - da se skrene pažnja s licemjerne politike koju vode prema drugim dijelovima svijeta gdje se vode sukobi i gdje su stradali muslimani.

"Ali, posljedice te njihove politike najviše će osjetiti BiH koja neće preživjeti. BiH je već mrtva, a ubili su je oni koji su nas silom sastavili, stalno rovareći i izazivajući nesporazume sprečavajući nas da sami donosimo odluke i kreiramo rješenja koja bi bila dobra za sva tri naroda, a ne samo jednu stranu", istaknuo je Dodik.

Rekao je kako su svaki dogovor domaćih političara uništili stranci, predvođeni Christianom Schmidtom i Michaelom Murphyjem, jer njima, kako je naglasio, ne odgovora dijalog i rješenja koja donose legitimno izabrani politički predstavnici tri konstitutivna naroda, kao ni bilo kakav napredak BiH koji bi bio na dobrobih svih njenih stanovnika.

Podsjetimo, na Općoj skupštini UN-a, tijekom panel-rasprave “Memorijalizacija genocida: Pravda, istina, iscjeljenje”, Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, kazala je da su joj u genocidu ubijena 22 člana uže obitelji.

Poruka svijetu

“Na početku, mi majke nismo mogle vjerovati da su mogli ubiti tolike ljude, skupiti i zatrpati u velike masovne grobnice. Mislili smo da su ljudi živi i čekale, nadale se da nam dođu”, navela je Subašić te dodala da postoji razlika između živog i mrtvog, ali i nestalog.

Pozvala je na usvajanje rezolucije i istaknula da bi taj dan bio poruka čitavom svijetu da se ne zaboravi i da se ne ponovi, te da je njeno usvajanje važno zbog mira i budućnosti.

“Iako smo sve preživjele, doživjele ubijanje, protjerivanje, silovanje, ipak smo smogle snage i pružile smo ruku povjerenja svim majkama u BiH, na Balkanu, da vidimo šta možemo zajedno uraditi. Pomagale smo jedne drugoj sve dok se nije umiješala politika”, rekla je.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, podsjetio je kako nitko nije vjerovao preživjelima genocida koji su se u srpnju 1995. pojavili iz šume.

“Priče su bile toliko strašne, nezamislive, i svi su odlučili da ne vjeruju. Da se opiše taj horor u tom cijelom sukobu, toliko su uništeni posmrtni ostaci nakon stalnih ekshumacija, ponovnih sahrana”, kazao je Suljagić.

Odgođena rasprava

Prema njegovim riječima, u prethodnih 29 godina se morao dokazati svaki detalj preživljene patnje, a što je urađeno uz pomoć znanstvenih metoda tada dostupnih civilizaciji. Od pomoći je, kako je rekao, bila činjenica da su počinitelji bili uvjereni da nikada neće biti kažnjeni. Naveo je kako su majke prelazile i po 100 kilometara da bi svjedočile o ubojstvima njihove djece.

“Naša borba se i dalje nastavlja, čak i danas, i dalje se borimo da očuvamo našu priču da Srebrenica ne bude samo dio margina historije i neki marginalizirani dio u prosperitetnoj povijesti”, naveo je Suljagić.

Rasprava o rezoluciji o Srebrenici, koja se očekivala na zasjedanju Opće skupštine UN-a 2. svibnja, odgođena je zbog dodatnih konzultacija i vjerojatno će uslijediti nakon 10. svibnja.

Kopirati
Drag cursor here to close