Krišto

BiH dovedena do apsurda

Istaknula je kako je izborni sustav je kompliciran ali da su ''svi imali dovoljno vremena za izmjene Izbornog zakona na jasnim načelima presude Ustavnoga suda BiH''.
Vijesti / Politika | 08. 05. 2018. u 11:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sada ne postoji način provedbe rezultata posrednih izbora. Sve to vodi do jedne ozbiljne ustavne i svake druge krize'', rekla je dopredsjedateljica Zastupničkog doma i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto.

Rekavši kako je BiH dovedena do apsurda te da samo u najvećoj krizi od Daytona, dodala je kako će Središnje izborno povjerenstvo donijeti odluku s obzirom da po sadašnjem izbornom zakonu nema zapreku za raspisivanje izbora.

''Naravno, svjesna sam da imamo presudu Ustavnog suda i da su određene odredbe osporene o izboru izaslanika iz županijskih skupština za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, a onda i posredno za državni Dom naroda. Ta dva doma se ne mogu konstituirati. Trebalo je sve učiniti kako bi došli do promjene Izbornog zakona kroz redovitu proceduru. To je jedini način kako bismo imali fer i demokratske izbore jer na Izbornom zakonu praktično počiva demokratski sustav BiH'', rekla je Krišto Večernjem listu.

Istaknula je kako je izborni sustav je kompliciran ali da su ''svi imali dovoljno vremena za izmjene Izbornog zakona na jasnim načelima presude Ustavnoga suda BiH''.

''Međutim, nažalost, nije se došlo do rješenja zbog toga što su bošnjačke političke stranke mjesecima negirale presudu Ustavnog suda, a onda i sama načela koja su vodila k rješenju. Za Mostar je SIP procijenio kako se nisu stekli uvjeti za održavanje izbora. Da je kojim slučajem BiH pravna i demokratska država, kakva bi trebala biti, ove zakonske odredbe je trebalo izmijeniti. Problem je, međutim, što ‘većina’ zamišlja kakva bi BiH trebala biti, pa na tom temelju i kreiraju ‘rješenja’. Neki od njih čak izjavljuju i da je zakonske odredbe moguće mijenjati i nakon izbora'', rekla je, između ostalog, Krišto.

Komentirajući izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da je izmjene Izbornog zakona moguće donijeti i nekoliko dana prije izbora, Krišto je rekla kako to nema nikakve veze s izbornom regulativom u kojoj se jasno navodi da se Izborni zakon ne može mijenjati 150 dana od raspisivanja izbora.

Krišto smatra da uključivanje Venecijanske komisije u rješavanje problema izmjene Izbornog zakona predstavlja samo kupovinu vremena.

Istaknula da je odluka Ustavnog suda pravna činjenica bez obzira na bilo čiji politički stav i da je trebalo prihvatiti kao takvu i sprovesti, jer bi se tada došlo do rješenja.

"Svjedočila sam brojnim razgovorima u kojima se, s druge strane, samo negirao meritum presude o konstitutivnosti, odnosno legitimnom predstavljanju. Umjesto toga išlo se sa zahtjevima za smanjenje nadležnosti Doma naroda, a sve s ciljem kako bi u BiH imali dominaciju jednog naroda, a ne da to bude zemlja s tri konstitutivna i ravnopravna naroda", istaknula je Krišto i poručila da je trenutno cijeli sustav u BiH doveden do apsurda.

Kopirati
Drag cursor here to close