BiH dobila rok za izmjene izbornog zakona!
Članovi kolegija oba doma naglasaili su činjenicu da pitanje izmjena Izbornog zakona BiH predstavlja odgovornost institucija i najviših zvaničnika u zemlji,

BiH dobila rok za izmjene izbornog zakona!

Vijesti / Politika | 28. 02. 2018. u 14:58 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do svibnja treba pronaći rješenje za izmjene Izbornog zakona, poručio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker najvišim dužnosnicima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Poruku do svibnja pronađu kompromis u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH, Juncker istaknuo i tijekom sastanka s predsjedavajućim Zastupničkog i Doma narodaPSBiH Borjanom Krišto i Ognjenom Tadićem i zamjenicima Mladenom Bosićem, Šefikom Džaferovićem, Safetom Softićem i Barišom Čolakom, a sastanku su prisustvovali i europski tajnik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn i šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Pročitajte još


Predsjednik Europske komisije ukazao je i na činjenicu da nije profunkcionirao Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Europskog parlamenta (POSP) te je naglasio da je za oba parlamenta važno da se riješi to pitanje.

Uz ocjenu da posjeta Junckera i predavanje odgovora na Upitnik EK predstavljaju ozbiljan iskorak BiH na putu ka EU, članovi rukovodstva oba doma PSBiH naglasili su privrženost BiH principima i ciljevima EU, kao i odlučnost svih da BiH postane dio EU.

Članovi kolegija oba doma naglasaili su činjenicu da pitanje izmjena Izbornog zakona BiH predstavlja odgovornost institucija i najviših zvaničnika u zemlji, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Također, istaknuli su da BiH želi nastaviti praviti značajne iskorake i na planu ekonomskog razvoja te su izrazili očekivanje da će na tom planu, kao i u svim daljim koracima BiH na evropskom putu, imati podršku i pomoć institucija EU.

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak kazao je da su poruke koje je Juncker istakao u svom današnjem govoru "europske poruke", koje ukazuju na to da je potrebno okrenuti se budućnosti, raditi zajedno i prihvatiti europske vrijednosti kako bi BiH što prije ušla u Europsku uniju. 

''Jedan od osnovnih uvjeta je da sljedeće izbore dočekamo s novim zakonodavstvom, kako bi mogli provesti izborne rezultate, jer u suprotnom slijedi ozbiljan zastoj na europskom putu'', smatra Čolak.

Šef kluba zastupnika SDP BiH u Zastupničkom domu PSBiH Saša Magazinović napomenuo je kako je predsjednik Europske komisije danas ponovio poruke iz nedavno predstavljene Strategije Europske komisije za zapadni Balkan.

Magazinović je mišljenja kako BiH ne može postati članicom EU ukoliko ne poštuje europske vrijednosti te da s postojećim podjelama i nacionalizmom nema "što tražiti u EU".

Predsjedateljica Kluba zastupnika Srpske demokratske stranke (SDS) u Zastupničkom domu PSBiH Aleksandra Pandurević ukazala je na Junckerovu poruku da je vladavina prava obveza svih, da bez nje nema europskog puta te da je borba protiv kriminala i korupcije temelj vladavine prava.

''Jasno je da se BiH treba uhvatiti u koštac s organiziranim kriminalom i korupcijom te da treba uspostaviti toleranciju i dijalog kao model za traženje rješenja'', istaknula je.

Napomenula je da "jedan glas", o kojem je govorio Junker, ne znači centralizaciju već da se radi o mehanizmu koordinacije i usuglašenim odgovorima za Bruxelles.

Kopirati
Drag cursor here to close