Sastanak u Beogradu

BiH će iz Srbije uvesti preko 196 tona poljoprivrednih proizvoda

Na sastanku je istaknuto da je Odluka Vlade Srbije o zabrani izvoza privremenog karaktera.
Vijesti / Politika | 06. 04. 2022. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je u srijedu u Beogradu sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislavom Nedimovićem o omogućavanju nastavka izvoza merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice iz Srbije na tržište Republike Srpske i Federacije BiH.

Sastanak je uslijedio je nakon sastanka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Mostaru, kao i najava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će BiH biti izuzeta od Odluke Vlade Srbije o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.

''Dobili smo čvrsto uvjeravanje da će Vlada Srbije donijeti odluku na osnovu koje će biti omogućen nastavak izvoza ugovorenih količina merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice u BiH, u skladu sa potrebama koje su iskazale Republika Srpska i Federacija BiH. Riječ je ukupnoj količini od 196.145 tona spomenutih poljoprivrednih proizvoda'', rekao je ministar Košarac.

Na sastanku je istaknuto da je Odluka Vlade Srbije o zabrani izvoza privremenog karaktera, te da se trenutno analiziraju raspoložive količine spomenutih poljoprivrednih proizvoda zbog neizvjesnosti i poremećaja na globalnom tržištu.

Ministri Košarac i Nedimović usuglasili su da je od izuzetnog značaja nastavak vanjskotrgovinskog prometa merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice, budući da je Srbija, nakon EU, najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH.

''Srbija je regionalni lider sa ozbiljnim i odgovornim politikama. Uvjereni smo da će pokazati senzibilitet i u ovom slučaju, te da će na osnovu dobrih i prijateljskih veza srpskog člana Predsjedništva Dodika i predsjednika Srbije Vučića, privrednici iz Republike Srpske i Federacije BiH dobiti ugovorene količine ovih proizvoda iz Srbije'', naglasio je ministar Košarac.   

Na sastanku je razgovarano i o regionalnoj inicijativi ''Otvoreni Balkan'', pri čemu je ministar Košarac informirao ministra Nedimovića o opredijeljenosti dužnosnika Republike Srpske da BiH bude dio pozitivnih regionalnih tokova. 

''U potpunosti podržavamo regionalnu saradnju i priključivanje 'Otvorenom Balkanu', prvenstveno zbog benefita za privrednu zajednicu i sve građane. U aktualnoj situaciji sa izvozom određenih poljoprivrednih proizvoda vidljiva je prednost članstva u ovoj regionalnoj inicijativi'', naglasio je ministar Košarac.

Kako je istaknuo, dužnosnici Republike Srpske nastavit će potencirati važnost pridruživanja ''Otvorenom Balkanu'', bez obzira na protivljenja iz Federacije BiH.

''Federacija BiH je protiv ove inicijative isključivo zbog političkih predrasuda, što negativno utiče na domaći gospodarski sektor. Privrednici kako iz Republike Srpske, tako i iz Federacije BiH, taoci su takve politike, što je nedopustivo. Republika Srpska će nastaviti da inzistira na tome da budemo dio pozitivne regionalne priče'', poručio je ministar Košarac.

Kopirati
Drag cursor here to close