Medicinski zahvat

Predsjednik je zdrav, snažan i spreman za dužnost

Kevin O'Connor, liječnik američkog predsjednika, kazao je da je kolonoskopijom pronađen "polip benignog izgleda" koji je lagano odstranjen.
Vijesti / Politika | 20. 11. 2021. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Američki predsjednik Joe Biden, koji je u petak bio na liječničkom pregledu te podvrgnut kolonoskopiji, "spreman je za dužnost i sposoban izvršavati svoje dužnosti bez ikakvih prilagodbi", naveo je njegov liječnik u pismu koje je objavila Bijela kuća.

Kevin O'Connor, liječnik američkog predsjednika, kazao je da je kolonoskopijom pronađen "polip benignog izgleda" koji je lagano odstranjen.

"Očekuje se da će histološka evaluacija biti dovršena početkom idućega tjedna. Predsjednik nikad nije imao rak debelog crijeva", izvijestio je liječnik.

O'Connor je također rekao da je Biden pokazao povećanu učestalost i ozbiljnost "pročišćavanja grla" zbog refluksa, što je zahtijevalo detaljan pregled. Taj pregled nije otkrio tumore, čireve, rak ili druga ozbiljna stanja, naveo je liječnik.

Bidenov hod se također čini "osjetno tvrđim i manje fluidnim" nego u prošlosti, napisao je O'Connor. Pretraga je pokazala da se veći dio ukočenosti može pripisati trošenju kralježnice.

Joe Biden, koji u subotu slavi 79. rođendan, nastavio je obnašati svoje predsjedničke dužnosti u petak oko 17,35 sati po srednjoeuropskom vremenu nakon kratkog prebacivanja ovlasti na potpredsjednicu Kamalu Harris tijekom anestezije. Harris je tako postala prva ženu u povijesti SAD-a koja je imala predsjedničke ovlasti.

Biden je kao 78-godišnjak postao najstariji američki predsjednik u povijesti. Iako se još špekulira hoće li se ponovno kandidirati 2024., on govori da očekuje i drugi mandat.

Podsjetimo, predsjednik Joe Biden je u petak privremeno prenio ovlasti na potpredsjednicu Kamalu Haris, obzirom na to da će se morati podvrgnuti kolonoskopiji, zahvatu koji se radi pod općom anestezijom.

"Harris tako postaje prva žena koja će preuzeti predsjedničke ovlasti, dok Biden bude pod anestezijom za rutinsku kolonoskopiju", rekla je novinarima glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

''Potpredsjednica će za to vrijeme raditi iz svog ureda u Zapadnom krilu'' - rekla je Psaki.

Kopirati
Drag cursor here to close