Propagandna kampanja

Lavrov: SAD širi propagandu o navodnoj ruskoj invaziji

Ruski veleposlanik u Washingtonu Anatolij Antonov u subotu je pak rekao da SAD diže uzbunu bez ikakvog dokaza koji bi potkrijepio tvrdnje o invaziji
Vijesti / Politika | 12. 02. 2022. u 14:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u subotu je u telefonskom razgovoru s američkim kolegom Antonyjem Blinkenom rekao da Washington vodi "propagandnu kampanju" o potencijalnoj ruskoj agresiji u svrhu provociranja, objavilo je rusko ministarstvo u subotu. 

U osvrtu na razgovor dvojice šefova diplomacije rusko ministarstvo objavilo je da je Lavrov kazao i da su Washington i Bruxelles ignorirali ključne sigurnosne zahtjeve Moskve.

Rusija traži pravne garancije da se NATO neće dalje širiti na istok niti postavljati raketne sustave u njoj susjednim državama. Zapad pak optužuje Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu.

"Propagandna kampanja koju su pokrenule Sjedinjene Države i njihovi saveznici o 'ruskoj agresiji' na Ukrajinu ima cilj provocirati, ohrabriti vlasti u Kijevu", rekao je Lavrov.

Zapad ohrabruje Ukrajinu da sabotira sporazume iz Minska kako bi „problem Donbasa“, regije pod kontrolom proruskih snaga, riješila silom, stoji na stranicama ministarstva.

Ono je dan ranije objavilo da je Zapad ignorirao „detaljna, racionalna objašnjenja ruskih dužnosnika“ o tome da Rusija želi mirno rješenje ukrajinske krize, u skladu sa sporazumom iz bjeloruske prijestolnice.

Riječ je o dogovoru iz 2014. i 2015. godine, koji su potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, proruskih separatističkih čelnika i Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS), a podržalo ga je Vijeće sigurnosti UN-a.

Taj sporazum sadrži točke poput povlačenja teškog naoružanja s istoka Ukrajine, održavanja izbora u odmetnutim regijama i ponovnu uspostavu ukrajinske kontrole na granicu s Rusijom.

Rusko ministarstvo u priopćenju od petka piše i kako države imaju pravo razmještati svoju vojsku po svom teritoriju, te da su vojne vježbe koje traju u Bjelorusiji obrambenog karaktera.

Ruski veleposlanik u Washingtonu Anatolij Antonov u subotu je pak rekao da SAD diže uzbunu bez ikakvog dokaza koji bi potkrijepio tvrdnje o invaziji, prenosi agencija dpa.

SAD želi stvoriti dojam da je agresija "neizbježna", smatra taj ruski diplomat.

U subotu navečer bi, u vrijeme dok države povlače svoje diplomate iz Ukrajine, telefonski trebali razgovarati i predsjednici SAD-a i Rusije Vladimir Putin i Joe Biden.

Kopirati
Drag cursor here to close