Makar u karantenu

'Bh. građanima treba hitno omogućiti povratak kući'

''Ponižavanje je zdravog razuma da Ministarstvo sigurnosti BiH odobri let iz Amsterdama za Sarajevo, ali ne i povratak 27 svojih građana tim letom pa avion sleti prazan.''
Vijesti / Politika | 11. 04. 2020. u 07:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo sigurnosti BiH je 9. travnja objavilo priopćenje u kojem kaže da se ne smatra odgovornim zbog građana BiH u inozemstvu koji su kupili karte za povratak u BiH, ali im je povratak zabranjen.

Najpoznatiji takav slučaj tiče se 27 bh. državljana koji su se trebali iz Nizozemske vratiti u BiH 9. travnja. Ali on nije jedini. U vezi s navedenim, reagirala je Mirjana Marinković- Lepić, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH:

''Ministarstvo sigurnosti BiH je vjerojatno jedino na svijetu koje svojim građanima brani ulazak u vlastitu zemlju i još kaže kako se zbog toga ne osjeća odgovornim. Nadležnost Ministarstva sigurnosti je da državljanima BiH osigura upravo to što mu stoji u imenu - sigurnost svojih građana u svakom pogledu, pa i u vrijeme izvanrednih situacija. Naši građani moraju znati da u svim okolnostima mogu računati na vlastitu zemlju, a najmanje što zemlja može učiniti je da im dozvoli povratak kući.

Ponižavanje je zdravog razuma da Ministarstvo sigurnosti BiH odobri let iz Amsterdama za Sarajevo, ali ne i povratak 27 svojih građana tim letom pa avion sleti prazan.

Da, potencijalni prijenosnici koronavirusa su svi koju uđu u BiH, pa bili naši državljani ili stranci, ali čemu onda služe izolatoriji?

Posebno je apsurdna činjenica da u Ministarstvu sigurnosti ne znaju gdje se u Sarajevu nalazi karantenski smještaj za osobe koje iz inozemstva dolaze BiH. Općepoznato je da je njihova karantena u Studentskom domu Bjelave. Ministarstvo sigurnosti, međutim, u priopćenju koje je objavljeno 9. travnja od predsjednice Federalnog stožera civilne zaštite Jelke Milićević i premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića traži da hitno odgovore gdje se nalazi karantenski smještaj za osobe koje su došle ili bi htjela eventualno doći avionskim letom na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Takva neupućenost i amaterizam može nekog od naših državljana koštati života. Takav rizik niti jedna zemlja ne bi smjela preuzeti na sebe. Dok se to nije dogodilo. Ministarstvo sigurnosti mora pod hitno preispitati svoj stav, poništiti odluke o zabrani povratka bh. državljana i zatvaranju granica za vlastito stanovništvo koje naprosto želi kući, pa makar po povratku morali neko vrijeme biti i u karantenu'', poručeno je u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close