Samo daj!

Bh dijaspora se osjeća poput bankomata

Alimajstorović dodaje kako bi nove, obrazovane mlade snage iz inozemstva u svakoj državi bile više nego dobrodošle. Kod nas, međutim, o više od dva milijuna građana nitko se ne brine.
Vijesti / Politika | 21. 01. 2018. u 11:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovačka dijaspora od osnivanja, a ima tome i 15 godina, vlastima u zemlji isporučuje zahtjeve, ali od toga, kako je za Dnevni avaz rekao prvi predsjednik Svjetskog saveza dijaspore (SSD) BiH Namik Alimajstorović, nema previše koristi.

''Tražimo donošenje zakona o dijaspori, formiranje ministarstva za dijasporu, zatim promjenu Izbornog zakona, uvođenje elektronskog glasovanja, financiranje dopunskih škola. Naš zahtjev bio je i jednostrana nostrifikacija diploma stečenih u inozemstvu za mlade koji se vraćaju u BiH, to nije političko pitanje, ali ni od toga ništa. Pa onda, reguliranje pitanja dvojnog državljanstva, kao i omogućiti da dijaspora bude zastupljena u Državnom parlamentu'', rekao je Alimajstorović.

Ističe kako su ove zahtjeve ne zna sam ni koliko puta direktno ili pismeno upućivali domaćim vlastima, ali i međunarodnim dužnosnicima u BiH.

''Činjenica da zahtjevi bh. dijaspore nisu riješeni govori najviše o tome koliko i kako vlast u BiH uvažava sad već više od dva milijuna svojih građana koji žive u dijaspori'', navodi Alimajstorović.

Ističe i kako je možda najviše potencirano pitanje nostrificiranje diploma, koje zbog nepostojanja ministarstva obrazovanja nije bilo moguće riješiti na državnoj razini. To pitanje rješava se u entitetima.

Alimajstorović dodaje kako bi nove, obrazovane mlade snage iz inozemstva u svakoj državi bile više nego dobrodošle. Kod nas, međutim, o više od dva milijuna građana nitko se ne brine.

''Dva i pol milijuna ljudi u dijaspori više je nego jak signal da se moralo davno formirati ministarstvo za dijasporu. Teško je očekivati da će to biti i u ovoj, izbornoj godini. Mi nismo glasačka mašinerija, jer naših 25.000 glasova ništa ne može odlučiti. Istina, ponekad se osjećamo kao bankomati, jer svojim donacijama i doznakama čuvamo socijalni mir u zemlji'', rekao je Alimajstorović.

Kaže da i u Velikoj Britaniji, gdje je već godinama, a zahvaljujući čestim posjetama i kontaktima s dijasporom širom svijeta, prepoznaje da je korupcija najveći problem ne samo u zemlji nego i za dijasporu.

''Izdvojit ću sustav školovanja i zapošljavanja u BiH. I vrapci na grani znaju da se kod nas,i to za sitne pare, može kupiti fakultetsko, magistarsko, pa čak i doktorsko zvanje. Onda ti kadrovi uz pomoć stranaka ili kupovinom radnog mjesta postaju 'važni faktori', koji, kao, trebaju rješavati nagomilane probleme. Zbog neznanja i bojazni od stručnjaka koji mogu doći izvana, čine sve kako da zadrže postojeće stanje. Zamislite da dozvole mladima, nekorumpiranima, obrazovanima iz dijaspore da pokažu šta znaju'', rekao je za Avaz Alimajstorović.

Kopirati
Drag cursor here to close